Den nu avtagande grafikkortsbristen beror på flera olika saker, men högt intresse för att bryta kryptovalutor är en av dem. Det är dock inte första gången som kryptovalutabrytning blir tydligt för hårdvaruentusiaster. Så sent som perioden 2016–2018 var trycket på grafikkort extra högt, där AMD:s prisvärda Polaris-baserade mellanklasskort i Radeon RX 500- och RX 500-serierna stod högt i kurs. Även Nvidias Geforce GTX 1000-serie hamnade på andra ställen än i speldatorer.

Med den extra kundgruppen i miners ökar också försäljningen, men i kommunikationen mot investerare görs ingen skillnad på enskilda spelsugna datorbyggare och kunder som vill tjäna en hacka genom kryptovaluta. Denna otydliga kommunikation hamnar nu i rampljuset när Nvidia betalar 5,5 miljoner USD för att gå den amerikanska värdepappers- och börsmyndigheten till mötes.

Det är myndigheten US Securities and Exchange Commission (SEC) som pekar ut Nvidias kommunikation gällande försäljningen av grafikkort år 2017 som vilseledande. Företaget klumpade ihop och presenterade den mining-kryddade försäljningsstatistiken med rubriken "gaming". Att uppsvinget också kunde kopplas till kryptovaluta nämndes inte sammanhanget, något som däremot skedde när företaget talade om andra produktkategorier. Enligt SEC kände bolaget till att en tydlig koppling fanns även på grafikkortssidan.

Nvidia presenterar kvartalsrapport för Q4 2017 – gör rekordstor vinst

SEC påstår att detta var en medveten strategi som gav investerare en felaktig bild av situationen. År 2018 blev det därtill tydligt att grafikkortsförsäljningen som väntat inte var opåverkad av det digitala guldgrävandet, eftersom försäljningen minskade tillsammans med mining-boomen. Trots den rejäla utbetalningen på ungefär 55 miljoner kronor erkänner Nvidia inte att de begått något fel, men lovar att inte dölja sådan information i framtiden.

Bolagets begränsande LHR-spärrar hos konsumentkort och den separata CMP-serien för kryptobrytning är delar som kan göra skillnaden tydligare framöver, även om sätt att komma förbi förstnämnda numera är tillgängliga. Till slutet av året ska nästa generations konsumentgrafikkort göra debut och det återstår att se om CMP-motsvarigheter och begränsad prestanda för mining finns med från start.

Läs mer om grafikkort: