Det senaste året har TV- och skärmmarknaden utökats med Samsungs bidrag på OLED-fronten, som dels innebär ett slut på LG:s monopol, dels ett steg från det QLED- och LCD-fokus som Samsung omfamnat. De Samsung-signerade panelerna drar dock nytta av bolagets ljusstarka arv, där QD-OLED-tekniken kombinerar en RGB-pixelstruktur med kvantprickar för att på papperet leverera högre färgmättnad och ljusstyrka ställt mot LG:s alternativ.

Under CES 2022 presenterade Sony de första TV-apparaterna att använda QD-OLED-paneler, med flaggskeppsprodukterna Bravia XR A95K i 65- och 55-tumsformat. Nu sätter välrenommerade skärmtestaren HDTVTest tänderna i den påkostade modellen och konstaterar att QD-OLED inte bara gör sig väldigt bra i datorskärmar. I vintras lyfte testaren den välvda Alienware AW3423DW som marknadens bästa spelskärm och Bravia XR A95K lovprisas nu på samma sätt.

HDTVTest belyser bland annat hur Sonys produkt lyckas mycket väl med att presentera en bra och ljusstark bildupplevelse, mycket tack vare inbyggd värmeavledning som medför att ljusstyrkan inte måsta sänkas över tid för att skydda panelen. Bravia XR A95K beskrivs också som en stark produkt när det kommer till uppskalning, ljud, färgkorrekthet och -omfång, där de olika egenskaperna jämförs med föregående modeller och konkurrerande varianter.

TV-apparaten kommer dock inte helt utan nackdelar, där samma triangulära subpixelstruktur som hos Alienware AW3423DW kan ge oönskade färger. HDTVTest menar dock att det inte lär vara ett problem för den som inte använder Bravia XR A95K som skärm. Däremot kan en något klumpig fot och tjockare enhet uppfattas som mer allmänna problem, vid sidan av egenheter hos vissa bildlägen och krav på manuella inställningar för bästa spelprestanda. Sammanfattningsvis menar dock HDTVTest att Sony fått till en fullträff som förtjänar en stark rekommendation.