När Intel lanserade Core 12000-serien "Alder Lake" var färska gränssnittet PCI Express 5.0 en av de stora nyheterna. Stödet sträcker sig dock endast till instickskort, vilka har 16 kanaler att dela på. Detta kompletteras med 4 kanaler PCI Express 4.0 främst avsett NVM Express-baserade SSD-enheter.

Nu framgår att Intels taktik ser ut att bestå för nästa generation. I läckta bilder från en presentation visas även Core 13000-serien "Raptor Lake" stanna på samma konfiguration om 4 banor PCI Express 4.0 kombinerad med 16 banor PCI Express 5.0 till instickskort. Det innebär avsaknad av stöd för NVME-baserad lagring via det senare gränssnittet med direkt anslutning till processorn.

SoHty8EpZ5wajWlP.jpg

Bildkälla: Baidu

En ökning sker däremot för styrkretsen, som får fler PCI Express 4.0-banor. Exakt hur många går däremot inte att urskilja. Moderkortstillverkare kan även välja att erbjuda anslutning för NVME-baserad lagring över PCI Express, men då på bekostnad av de 16 banorna till instickskorten. Dessa kan delas upp i en konfiguration där hälften leds om till exempelvis en M.2-anslutning.

När Core 12000-serien lanserades fanns inga SSD-enheter med PCI Express 5.0 att tillgå på konsumentsidan, varför PCI Express 4.0 i praktiken varit tillräckligt. Det lär sannolikt förändras nära inpå Core 13000-serien ankomst i slutet av året. I maj presenterade Phison den kontrollerkrets som ska ta plats i många tidiga enheter och de första konsumentinriktade SSD-enheterna med PCI Express 5.0 spås även de till årets sista kvartal. Därtill går konkurrenten AMD helt över till det nya gränssnittet med AM5 och Zen 4.

Presentationen innehåller även detaljer gällande minnesstandarder. Baserat på information från moderkortstillverkare är det sedan tidigare känt att stödet för DDR4 består. Det specificeras även här, dock med en begränsning till hastigheter om som högst 3 200 MHz. Det bör dock noteras att Intel inte bekräftat några uppgifter i nuläget och huruvida presentationsbildens uppgifter visar sig vara äkta återstår därmed att se.

Källa: Techpowerup