Den amerikanske entreprenören Elon Musk har många strängar på sin lyra, och i april meddelades att mikrobloggen Twitter också ska bli del i det teknikosande instrumentet. I samband med att detta utannonserades framkom dels att affären är värd 427 miljarder kronor, dels att Musk lägger vantarna på Twitter för att låta det bli nutidens torg – en plats för diskussion om viktiga ämnen.

Nu står dock klart att Musk vänder tvärt och vill dra sig ur affären, med hänvisning till att Twitter misslyckats med att förse tillfredsställande information. Det handlar specifikt om information som visar hur stor andel av Twitter-användarna som är spambotar; automatiska användare som Elon Musk vill få bort från plattformen. Twitter menar att endast fem procent av användarna faller i den kategorin, något som den tidigare köpsugne inte köper.

Twitter anklagas för att ha ignorerat dataförfrågningar, men även för att ha presenterat missvisande eller obrukbar information. Därtill påstår köparsidan att Twitter gjort personaländringar utan Musks tillåtelse, vilket strider mot avtal som finns mellan parterna. I avtalen finns också en överenskommelse om att Musk ska betala en miljard USD även vid utebliven affär, alltså motsvarande nära 10,5 miljarder kronor.

Avslutningsvis förklarar Twitters styrelseordförande Bret Taylor att de ämnar slutföra den påbörjade affären med Elon Musk, till det pris och villkor som redan spikats. För att avgöra saken planerar säljaren en rättsprocess och det återstår att se vem som går segrande ur den. Klart är att aktievärdet på Twitter sjunkit markant sedan några dagar tillbaka, när rykten om den avbrutna affären dök upp. Värdet ligger i skrivande stund runt 37 USD per aktie, ned från 54 USD som Elon Musk bjöd i april.

Källa: CNBC