Våren 2021 flyttade Mac-hårdvara in i Ipad Pro-familjen, när dåvarande version lämnade Bionic-signerade systemkretsar bakom sig och försågs med Apples egen M1-krets. Nu är det dags igen och under gårdagen smög Apple ut flera nyheter, där både botten och toppens Ipad-modeller försågs med ett gäng uppdateringar.

Apple smyger ut Ipad med nytt yttre och inre

Medan den enklare Ipad-familjen fick ett större yttre lyft är det insidan som står i fokus för Ipad Pro. Den största egentliga skillnaden är helt enkelt att M1 byts mot uppföljaren M2 och med det följer en generell prestandaökning. Enligt Apple ska den nya systemkretsen bland annat ge en förbättring om upp till 35 procent i grafikprestanda. Det ska i sin tur ge ett bokstavligt lyft till den tillhörande smarta pennan, där Apple stoltserar med att den nu går att använda genom att endast hovra med spetsen över skärmen.

Apple-iPad-Pro-DaVinci-Resolve-221018_big.jpg.large_2x.jpg

Utöver det förses surfplattan med stöd för Wifi 6E. I övrigt består mått, lagringsutrymme och skärm, där det fortfarande endast är den mer påkostade 12,9-tumsvarianten som bestyckas med Liquid Retina XDR-skärm. Något som däremot inte består är prislappen, som föga förvånande skruvas upp både ett och två snäpp.

Föregående generation började på 9 495 respektive 12 995 kronor vid lansering, något som den här gången blir 11 995 respektive 16 495 kronor. Då är det 128 GB lagring och endast Wifi som gäller. För den som vill ha 5G också ökar prislappen med 2 000 kronor för båda varianter. Båda modeller går att förboka genom Apple Store och anländer från och med den 26 oktober.

Apple TV 4K får systemkrets från Iphone 13

Det är inte bara Ipad-familjerna som får nya systemkretsar. Sist, och i det här fallet åtminstone fysiskt minst, är Apple TV 4K. Den senaste versionen av bolagets mediaspelare fräschas upp med A15 Bionic-kretsen som introducerades med Iphone 13. Intressant nog får den därmed en systemkrets som är ett steg vassare än vad Apple i samma vända stoppar i de enklare Ipad-modellerna.

Apple-TV-4K-hero-221018_big.jpg.large_2x.jpg

Apple TV 4K anländer i två olika konfigurationer: en enklare med endast Wifi och 64 GB lagring och en något mer påkostad med både Wifi och Ethernet samt lagringsutrymme på 128 GB. Hårdvaran är i övrigt likvärdig och båda följs av en Siri-försedd fjärrkontroll, men endast den sistnämnda ser ut att få stöd för kommunikationsprotokollet Thread. Prislapparna landar på 1 995 respektive 2 195 kronor och lansering sker den 4 november.