Mac-användare som vill spela moderna Windowsspel kunde tidigare starta om datorn till Windows via funktionen Boot Camp. Sedan övergången till Apples egendesignade systemkretsar har det inte varit något alternativ, och spel som kräver DirectX 12 har inte alls gått att spela.

Det håller det nu på att bli ändring på. Dels har Apple tagit fram ett ”portningsverktyg” som ingår i betaversionerna av Mac OS Sonoma och automatiskt översätter DirectX 12 till Metal, men nu kommer tekniken även till nuvarande version av Mac OS, Ventura. Det är tack vare Codeweavers, som precis har släppt Crossover Mac 23.

Den nya versionen av Crossover använder Wine 8.0.1, Wine Mono 7.4.0, vkd3d 1.8, DXVK 1.10.3 och MoltenVK 1.2.3. Tillsammans ger de grundläggande stöd för DirectX 12. Diablo 2 Resurrected och Diablo 4 är två av de spel utvecklarna har ansträngt sig för att få att fungera och de går nu att spela på Macar med Ventura.

Crossover 23 har också delvis stöd för teknikerna geometry shaders och transform feedback som innebär att en lång rad spel som tidigare kunde startas men hade olika grafikbuggar nu fungerar som de ska. Det gäller exempelvis Street Fighter 5 och Tekken 7.

Crossover 23 för Linux har också släppts, och fixar bland annat en långvarig bugg med Wayland som gjorde att program som Word och Excel fungerade dåligt.