14:e generationens Intel-processorer för stationära, Raptor Lake Refresh, är en mindre uppdatering av specifikationerna i 13:e generationen utan speciellt många andra nyheter än lite högre klockfrekvenser. Men nästa generation väntar redan bakom kröken med större förändringar, och nu har nya detaljer läckt om Arrow Lake-S, som den femtonde generationens stationära processorer kommer heta. Uppgifterna kommer från interna Intel-dokument som har publicerats på X av kontot Yuuki_ans, rapporterar WCCF Tech.

Arrow Lake-S tillverkas med Intels 20A-process och använder de nya arkitekturerna Lion Cove och Skymont för P- respektive E-kärnor. Tidigare läckor har avslöjat att Intel har ökat mängden L2-cache med 50 procent till 3 MB per kärna, och de nya dokumenten bekräftar både det och att den nya familjen processorer kommer i modeller med upp till 8+16 kärnor precis som 13:e och 14:e generationen.

Enligt de nya uppgifterna kommer Arrow Lake-processorerna ha stöd för upp till DDR5-6400-minne och saknar helt stöd för de billigare DDR4-minnena. Antalet PCI-Expressbanor kommer öka till 20 Gen 5 och 28 Gen 4, plus 16 SATA-banor, 2 USB 4/Thunderbolt, 10 USB 3.2 Gen 2, 14 USB 2.0 och inbyggt stöd för Wifi 7.

En liten brasklapp är att dokumenten fortfarande talar om ”15:e generationen” trots att Intel har genomfört en namnändring till Core Ultra. Det kan innebära att de är föråldrade och att Intel kan ha ändrat detaljer i specifikationer sedan dokumenten skrevs.