Det satt långt inne, men närmare tre årtionden senare har den första banan i Doom 2 rusats igenom i rekordfart, skriver Kotaku.

Banan, som kallas Entryway (bra att lägga på minnet inför framtida quiz), går att rusa igenom på några sekunder om alla fiender och föremål nonchaleras. Fram till nu har dock ingen lyckats ta sig fram till dörren som avslutar banan snabbare än Thomas Pilger, en i kretsarna välkänd speedrunner, som klarade Entryway på 5 sekunder 1998.

Eftersom utvecklarna av Doom 2 antagligen inte tänkte så mycket på att människor 30 år senare ska sysselsätta sig med att rusa igenom banorna så snabbt som möjligt bemödade man sig inte med att lägga in hundradelar, så i spelet visas tiden som 5 sekunder blankt, vilket också blivit det officiella rekordet. Det har dock varit väldokumenterat länge att Pilgers rekord i själva verket var 5,97 sekunder. Hur som helst skulle den som ville få en ny officiell rekordtid att visas i Doom 2 behöva klara banan på under 5 sekunder.

Tänkte utanför boxen

Under åren har rekordet krångligt nog visat sig praktiskt taget omöjligt att slå – det gick helt enkelt inte att utföra en speedrun av Entryway med så mycket större precision än vad Pilger gjorde 1998. Historien är dock full av människor som gjorde det omöjliga möjligt, och i det här fallet heter hjälten 4shockblast.

Det 4shockblast gjorde var att tänka utanför boxen, för vem har egentligen sagt att fienderna på vägen mot dörren är hinder? I stället utnyttjade 4shockblast de dreglande monstren genom att använda sig av manövern ”Thing Running”, vilket i princip innebär att spelaren studsar mot en fiende för att på så vis få en knuff i rätt riktning. Enligt den nya rekordhavaren föregicks det lyckade försöket av ”hundratusen misslyckade försök”. Skam den som ger sig.

Den som har 4,97 sekunder att avvara kan se det nya världsrekordet av 4shockblast här.