Bitfenix Survivor är mer eller mindre jättechassit Colossus raka motsats. Den nya datorlådan har en avskalad design och är speciellt anpassad för att flyttas runt mycket, till exempel mellan olika LAN-tillställningar.

survivor_45.jpg
survivor_side_closed.jpg
survivor_side_opened.jpg
survivor_handle.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

Mini-ITX, Micro-ATX, ATX

Dimensioner (B×H×D)

230 x 502 x 510 mm

Material

Plast, stål

5,25”-platser

3 st. externa, 1 st. intern

3,5”-platser, 2,5”-platser

7 st. 3,5" alt. 9 st. 2,5"

Fläktplatser

2 st. 200 mm, 1 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 200 mm

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

USB 3.0, USB 2.0, eSATA, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris i handeln

Survivor är en relativt liten historia med rejäla kanter av av ett gummiartat material. Konstruktionen rymmer flera smarta lösningar, bland annat ett utfällbart handtag samt en låskonstruktion för den som vill ha järnkoll på sin kringutrustning. Jämfört med Colossus är även LED-belysningen mycket sparsam, endast logotypen samt de två 200 mm-fläktarna ger ifrån sig ljus.

Inuti finns verktygslösa fästen för hårddiskar samt ett rejält tilltaget hål för att komma åt moderkortet från baksidan. Chassit har även en hel hög rännor och hål för att underlätta kabeldragning.

Testresultat och sammanfattning

Efter en eftermiddag av idogt testande kan vi konstatera att Survivor känns som en betydligt mer färdig produkt än Colossus. Det stora antalet designmissar hos den större modellen har reducerats till ett fåtal, och det generella kvalitetsintrycket ligger bra många pinnhål högre upp.

Funktionsmässigt finns det mycket att hämta, både för LAN-besökare och andra. Chassit erbjuder diskret belysning som är enkelt att slå av tillsammans med en rad andra funktioner, bland annat fastlåsning av kringutrustning och ett smidigt bärhandtag. På insidan finns gott om plats för montering och kabeldragning samtidigt som hårddiskvaggorna har förbättrats markant sedan Colossus.

På den negativa sidan hamnar mest småsaker och en känsla av att vissa detaljer kunde fungerat bättre. Exempel på detta är att 8-pins ATX-kontakten från nätaggregatet till moderkortet inte går att klämma igenom på baksidan samt att handtaget skär in ganska ordentligt i handen redan efter ett par meters bärande. Vi är också en smula tveksamma till handtagets hållbarhet men litar på att Bitfenix utfört rigorösa tester.

Sammanfattningsvis är Bitfenix Survivor en trevlig bekantskap, speciellt för den som flyttar sitt datorsystem ofta. Med en prislapp på strax under 1 000 kronor känns det som ett attraktivt alternativ till många andra modeller.

Fotnot: Bitfenix Survivor finns i två olika versioner, en standardvariant och den mer avsklade Core. Tyvärr har de svenska butikerna lite oklar presentation i dagsläget, mer information finns dock på Bitfenix webbplats.