Slutsats

IMG_6864.jpg

Precis som tidigare konstaterat är inte AMD A-serien avsedd för prestandajägare. Istället vill AMD komma åt den breda massan och erbjuda tillräckligt mycket kraft för att tillgodose de flesta behov, utan att för den skull göra hål i plånboken.

AMD lyckas bra med den biten. De nya processorerna räcker till det mesta och den integrerade grafikdelen är utan tvekan den bästa på marknaden, i runda slängar minst dubbelt så kraftfull som Intel HD Graphics 3000 i Sandy Bridge. Som grädde på moset kommer styrkretsen A75 med SATA 6,0 Gbps och USB 3.0, två höghastighetsanslutningar med framtiden för sig.

För den som verkligen är sugen på att spela finns dock flera viktiga aspekter att ta hänsyn till. Grafikdelen är kompetent i jämförelse med andra integrerade varianter men står sig slätt mot riktiga grafikkort avsedda för gamers. Det handlar snarare om ett alternativ till modeller i budgetklassen där det gäller att skruva ned inställningarna rejält för att nå acceptabla bildfrekvenser. Möjligheten finns att installera ett separat grafikkort eller använda Dual Graphics, men då försvinner en del av poängen med just A-serien.

Att AMD prioriterar GPU över CPU är tydligt. Processorkärnorna presterar i klass med Phenom II och har inte mycket att säga till vid en direkt jämförelse med Intel Sandy Bridge. Detta kan tänkas vara "Llanos" akilleshäl, särskilt för den som vill köpa en dator som ska hålla i ett antal år framöver.

I det stora hela är AMD A-serien en kompetent plattform i mellanklassen och en fullvärdig medlem i familjen Fusion. Det gäller dock att vara medveten om att det låga priset är det största försäljningsargumentet. En komplett plattform (CPU, DX11 GPU och moderkort) med toppmodellen A8-3850 för cirka 2 000 kronor är alldeles utmärkt.

Fördelar:

  • Kompetent integrerad grafik (GPU)

  • Modern plattform

  • Lågt pris

Nackdelar:

  • Relativt svag CPU

  • Integrerad grafik fortfarande inte för gamers

Toppmodellen AMD A8-3850 kostar i skrivande stund cirka 1 300 kronor inklusive moms.