Anslutningar och skalning

Via Displayport kan AOC G2460VQ6 köra 75 Hz med fullt väntat resultat. En fördel, en allt ovanligare verkar det som baserat på tidigare tester, är att skärmen kan synka mot 50 Hz och verkligen arbeta i 50 Hz med ett förväntat flyt. Därför kan du koppla in extra bildkällor likt en digitalboxar och annan utrustning som arbetar i 50 Hz. Andra skärmar vi testat kan ta emot 50 Hz men i praktiken repeteras bildrutor så att bilden istället blir väldigt ryckig. Så är inte fallet med G2460VQ6.

AOC_G2460QV6_kontakter.jpg

Observera att modellen specificeras som 60 Hz-kapabel. Det var först med skärmen på skrivbordet vi märkte att den rapporterar 75 Hz som möjlig frekvens. Via HDMI når vi endast till 60 Hz per automatik.

Vi kan skapa en egen timing, i detta fall med det inbyggda verktyget hos Nvidia:s kontrollpanel och skapa en 1 920 × 1 080-upplösning i 75 Hz. Fungerar precis lika bra över HDMI som över Displayport. Pixelklockan som krävs är 175 MHz och det fungerar även från DVI så länge som ditt grafikkort kan generera signalen. Det finns också en VGA-anslutning för den som behöver.

Bråk med Nvidia-kort

Under skärmens OSD Setup-meny fick vi lov att ändra DP Capability till 1.1 för att huvudtaget få bild från ett Nvidia-kort över Displayport. HDMI/DVI fungerade som väntat men vi svettades och svor innan Displayport fungerade.

Symptomen var att bild kom i låg upplösning innan drivrutinen lästs in, till exempel BIOS-grafiken eller bild från en dator helt utan drivrutin. Men när drivrutinen lästs in blev det svart med ”No Signal” från skärmen. Windows ville heller inte erkänna att det satt en fungerande skärm i andra änden. Vi hann plöja igenom ett gäng grafikkort och kablar innan vi upptäckte att det var denna meny-ändring som till slut fick biffen genom kvarnen.

AOC_G2460QV6_dp-meny.jpg

För att köra Displayport mot Nvidia-kort måste du ändra i menyerna. För att komma åt menyerna måste du först få en bildsignal, till exempel via HDMI.

I praktiken innebär DP Capability ställd till 1.1 ingen förlust när du kör Nividia-kort. Det enda i version 1.2 av Displayportspecifkationen som den här skärmen kan tänkas utnyttja är Adaptive Sync-delen som används av AMD Freesync. Hastigheten hos Displayport 1.1 räcker mer än väl för den 175 MHz pixeklocka som krävs för att driva skärmen i 75 Hz. För övrigt förstod Nvidias drivrutiner på direkten att skärmen kan köras i 75 Hz. AMD:s drivutiner ställer sig på 60 Hz och du måste manuellt ändra till 75 Hz.

75 Hz är mer än 60 Hz

Handbok och specifikation nämner vertikal frekvens 48-76 Hz. Notera att dessa siffror står i nästan varenda skärmspecifikation sedan många år. Siffrorna syftar inte nödvändigtvis på vad panelen arbetar med. Istället handlar specificerad frekvens vanligtvis på inom vilket intervall kretsarna tar emot en signal.

Hur det fungerar i praktiken framgår inte av en sådan här specifikation. 76 Hz kanske endast är möjligt med 1 024 × 768 pixlar över VGA-anslutningen. Du kanske kan överklocka skärmen genom att skapa en egen timing och få den att ta emot 76 Hz. Fast då till priset av att bildrutor hoppas över med ryckig bild som effekt. Hos AOC G2460VQ6 är det 75 Hz från början via Displayport och helt utan konstigheter.

75 Hz låter som en fjuttig förändring jämfört med 60 Hz. Fast 25 procents förbättring märks på alla sätt och vis. Gränssnitt flyter lite bättre när vi rullar i webbläsaren och bara en så enkel sak som att flytta ett fönster i Windows blir mjukare. Spelen tjänar förstås också på denna marginal. Sedan är 75 Hz givetvis inte samma balsammjuka flyt som när vi kör en skärm i 120 eller 144 Hz.

Mjuk skalning

Skalningen i skärmen är något knölig på så sätt att text pendlar mellan ett suddigt, oskarpt intryck och ett något överskärpt, kantförstärkt intryck. En och samma text kan verka suddig i underkant och skarp i överkant. Beroende på vilken pixelmatris du väljer kommer antingen skärmen eller grafikkortet att skala och du kan stämma av med AOC-skärmens Extra-meny. Kör du till exempel 1 600 × 900 pixlar och skärmen rapporterar 1 920 x 1 080 pixlar kan du förutsätta att det är grafikkortet som skalar.

AOC_G2460QV6_skalning_pixelmapp.jpg

Pixelmappad normal bild vid 1 920 x 1 080 pixlar

AOC_G2460QV6_skalning_1680.jpg

Skalning vid 1 600 x 900 pixlar

Hursomhelst ser andra pixelmatriser än just 1 920 x 1 080 pixlar inget vidare ut på G2460VQ6. Skalar vi via grafikkortet istället blir det som regel bättre och inte lika omväxlande suddigt/skarpt som när skärmen själv skalar. Har du behov av att köra andra pixelmatriser än just 1 920 x 1 080 pixlar kan detta bli ett problem. Men vi har å andra sidan sällan sett någon skärm i den här prisklassen hantera skalning särskilt väl.