Dell Alienware 13 R3 – bärbar dator med 13,3-tums OLED-skärm

Bärbara speldatorer med inbyggd OLED-skärm hör till det riktig sällsynta. SweClockers testar Alienware 13 R3, som kommer med 13,3-tums OLED med 2 560 × 1 440 pixlar.

Färgåtergivning

En stor nackdel är att OLED-panelen klipper mot svart. De första 8 digitala nivåerna är alla svart och vad som blir inget ljus alls. Sedan börjar bilden. Effekten kallas ofta för ”Black Crush” och rent konkret blir bilden alldeles för mörk. Förvisso en ”mustig” bild men också igensmetade skuggor. Detta kan väldigt enkelt kontrolleras med lagom.nl:s testmönster för svart.

alienware_r3_uncorrected_levels.jpg

Skuggtoner smetas ihop och det syns ingen skillnad på gevär och golv (foto).

För att åtgärda detta finns det flera vägar. Vi kan skapa en färgprofil som justerar detta. Fast dessa kan ignoreras av olika programvaror. Vi kan också ändra grafikkortsinställningara och där måste vi tänka på att att vi har två grafikkort, Intels integrerade grafik och Nvidia Geforce GTX 1060. Trodde vi. Här lärdes vi oss att det är i Intels kontroll-panel vi ska ändra.

alienware_r3_corrected.jpg

Korrigerade nivåer lyfter fram skuggtoner mer korrekt (foto).

Vi kan lyfta svärtan med Intels drivrutin och ”Färgförbättring”. Ljusstyrka på +7 ankrar svart precis där panelen börjar tända upp. Då måste vi också sänka Kontrast till 48 eller 49 då reglering av Ljusstyrkereglaget också förskjuter hela skalan närmare vitt. Det vill säga att nyanser nära vitt fräter ut och försvinner. Ljusgrått blir vitt.

”Endast” 20 000:1 i kontrastförhållande

Som helhet blir då panelen något ljussvagare, 280 nits som mest och kontrastförhållandet lyfts sjunker och är "bara" kring 20000:1 (det fluktuerar) så att det nu kommer ljus ur det svarta, kring 0,01 nits. I praktiken går det inte att se detta ljus så länge som det finns ljus i övrigt i bilden. För ögonen är det svarta så svart det kan bli.

alienware_r3_oled_matning_kartong.png
alienware_r3_oled_matning_fix.png

Detta syns på mätningen 1/2 att bilden vid ”Gamma Point” börjar en bit in då det inte finns något mätbart ljus i de första mörkaste gråtonerna. Posteriseringen blir också tydlig på andra mätningen som går sicksack genom gråskalan. Detta är 256-stegsmätningar, det vill säga samtliga steg vid 8-bitars färgdjup.

Lösningen ger mer posterisering

Viktigt att påpeka är att vår kompromiss inte påverkar själva OLED-panelen i sig, utan endast vilka signalnivåer vi faktiskt skickar till panelen. Kort och gott: vi hoppar över flera steg och minskar mängden nyanser eftersom vi använder färre bitar i signalen.

Vi skapar alltså posterisering och denna syns väldigt tydligt både i mätningarna, i testbilder och kan anas i praktiken. Samma sak inträffar om färgprofiler används för att justera bort felen. Endast signalen påverkas.

alienware_r3_oled_CC_default.png

I spel och foto är det tack och lov inte lika tydligt. Förmodligen märks det inte i många fall. Men vi har i alla fall gjort ett val mellan två fel och ersatt ett värre fel med ett mindre fel.

Likväl är problemen med posterisering och sämre kontrast inte så värst besvärligt när vi jämför med alternativen. LCD-skärmarna i bärbara speldatorer är fortfarande som regel mycket sämre.

Stort färgomfång

OLED-panelen har också en större färgrymd än normal Rec.709-standard och den går även utanför DCI-P3-standard som är på väg att bli kanske nästa de facto-standard. Men Samsung som tillverkar OLED-panelen har tänkt till och det är först väldigt starka nyanser som återges med full färgrymd.

alienware_r3_oled_gamut.png

Det gör att hudtoner och liknande färger som gärna blir märkliga och plastiga i en stor färgrymd istället är ganska normala, samtidigt som de starka nyanserna likt röda lampor eller blodfläckar i spel blir just lite starkare. Det håller fortfarande måttet.

Inställningen ”Färgprecision” under kontrollpanelen för Intel HD-grafik ska bockas för som ”Aktivera”. Detta är valt som förval. Alternativet ”Inaktivera” leder till för hög luminans i framför allt mättade färger. Det vill säga att färger överlag tar sig ljusstarka, nästan självlysande pastellnyanser.

Viss betraktningsvinkel

Värt att nämna är att OLED-panelen har viss betraktningsvinkel. Detta påverkar färgerna och vitbalansen i första hand och har ingen synlig inverkan på kontrast eller tonkurva. Alldeles precis rakt framifrån är vitbalansen aningen för röd.

Detta går snabbt över till en jämvikt och ju mer den vinklas, desto mer turkos blir bilden. Det blir turkos därför att mängden rött ljus minskar. Nivån av färgförändring är något sämre än en välbyggd IPS-panel på en yrkesskärm.

Den här förändringen i vinkel och hur panelen klipper mot svart för att behålla en absolut svärta är ganska typiska drag hos de flesta OLED-tillverkare. Samma typer av kompromisser och förhållningssätt uppträder också i andra OLED-sammanhang.

För de som vill köra med mätutrustning fungerar OLED-profilen för X-rite i1 Display Pro mycket väl för den här OLED-panelen. Mätarens mätvinkel är också optimal då den vare sig tycker att vitbalansen är för röd eller har för lite rött.

Kommentarer till artikeln

26 debattinlägg

Skicka en rättelse
2

Inför Black Friday – SweClockers guidar bland komponenter

Grafikkort, processorer och andra komponenter kan vara en riktig djungel. SweClockers reder ut vad som är vad lagom till årets reasäsong. Läs mer

I samarbete med AOC
13

Klumpig medlem vinner gamingskärmen C24G1 från AOC

I AOC:s senaste tävling ombads SweClockers medlemmar att dela med sig av sina klumpigaste ögonblick, och nu har en olycksfågel valts ut att kamma hem en splitter ny gamingskärm. Läs mer

35

Valves debutspel Half-Life fyller 20 år

Idag är det 20 år sedan Valve lanserade Half-Life, vilket blev startskottet på företagets framgångar och lade grunden för moderna förstapersonsskjutare. Läs mer

9

Galleriet: Retroosande dator av "pa1983"

Retrofantasten "pa1983" är tillbaka med ett nytt galleri, där han visar ett bygge med komponenter daterade sent 1990-tal, såsom AMD K6-2+ och Voodoo2. Läs mer

30

Nvidia Geforce RTX-serien "Turing" under 5 000 kronor dröjer till år 2019

Månader med överlager av grafikkretsar ur generationen Pascal är på väg att nå vägs ände, något som ytterligare talar för att mer prisvärda Turing-grafikkort dröjer till nästa år. Läs mer

11

Crysis systemkrav svårast i SweClockers quiz om memes

Förra veckans quiz fokuserade på memes av olika slag, och svårast var något oväntat en hårdvarufokuserad fråga om systemkraven för Crysis från 2007. Läs mer

173

Forumet: Vad tycker du om Black Friday?

Inför hysterin kring Black Friday reflekterar Edin över fenomenet, med blandade känslor. Hur känner du för dessa readagar och kan SweClockers gemenskap göra något för att förändra? Läs mer

16

Louqe Ghost S1 landar hos svenska kunder

Väntan lider mot sitt slut för de entusiaster som beställt omtalade datorlådan Ghost S1. Medlemmen "berges" är en av de första att få hem ett exemplar, och givetvis bjuds det på bilder i galleriet. Läs mer

40

Inför Black Friday – hitta rätt bärbar speldator

Suktar du efter en bärbar speldator under Black Friday och behöver tips om vad du ska kolla efter? Jacob och Andreas intar studion för att ge vägledning i rea-djungeln! Läs mer

82

Quiz: Doge, Nyan Cat och andra memes

Temat för veckans quiz på SweClockers är något utöver det vanliga, då siktet ställs in på memes av olika slag. Läs mer

25

AMD Ryzen 7 3700U listas i databas – nästa generations Ryzen för bärbara datorer

I databasen för prestandatestet Userbenchmark dyker Ryzen 7 3700U upp, vilken tillhör nästkommande generations Ryzen-processorer för bärbara datorer. Läs mer