Dell Alienware 13 R3 – bärbar dator med 13,3-tums OLED-skärm

Bärbara speldatorer med inbyggd OLED-skärm hör till det riktig sällsynta. SweClockers testar Alienware 13 R3, som kommer med 13,3-tums OLED med 2 560 × 1 440 pixlar.

Färgåtergivning

En stor nackdel är att OLED-panelen klipper mot svart. De första 8 digitala nivåerna är alla svart och vad som blir inget ljus alls. Sedan börjar bilden. Effekten kallas ofta för ”Black Crush” och rent konkret blir bilden alldeles för mörk. Förvisso en ”mustig” bild men också igensmetade skuggor. Detta kan väldigt enkelt kontrolleras med lagom.nl:s testmönster för svart.

alienware_r3_uncorrected_levels.jpg

Skuggtoner smetas ihop och det syns ingen skillnad på gevär och golv (foto).

För att åtgärda detta finns det flera vägar. Vi kan skapa en färgprofil som justerar detta. Fast dessa kan ignoreras av olika programvaror. Vi kan också ändra grafikkortsinställningara och där måste vi tänka på att att vi har två grafikkort, Intels integrerade grafik och Nvidia Geforce GTX 1060. Trodde vi. Här lärdes vi oss att det är i Intels kontroll-panel vi ska ändra.

alienware_r3_corrected.jpg

Korrigerade nivåer lyfter fram skuggtoner mer korrekt (foto).

Vi kan lyfta svärtan med Intels drivrutin och ”Färgförbättring”. Ljusstyrka på +7 ankrar svart precis där panelen börjar tända upp. Då måste vi också sänka Kontrast till 48 eller 49 då reglering av Ljusstyrkereglaget också förskjuter hela skalan närmare vitt. Det vill säga att nyanser nära vitt fräter ut och försvinner. Ljusgrått blir vitt.

”Endast” 20 000:1 i kontrastförhållande

Som helhet blir då panelen något ljussvagare, 280 nits som mest och kontrastförhållandet lyfts sjunker och är "bara" kring 20000:1 (det fluktuerar) så att det nu kommer ljus ur det svarta, kring 0,01 nits. I praktiken går det inte att se detta ljus så länge som det finns ljus i övrigt i bilden. För ögonen är det svarta så svart det kan bli.

alienware_r3_oled_matning_kartong.png
alienware_r3_oled_matning_fix.png

Detta syns på mätningen 1/2 att bilden vid ”Gamma Point” börjar en bit in då det inte finns något mätbart ljus i de första mörkaste gråtonerna. Posteriseringen blir också tydlig på andra mätningen som går sicksack genom gråskalan. Detta är 256-stegsmätningar, det vill säga samtliga steg vid 8-bitars färgdjup.

Lösningen ger mer posterisering

Viktigt att påpeka är att vår kompromiss inte påverkar själva OLED-panelen i sig, utan endast vilka signalnivåer vi faktiskt skickar till panelen. Kort och gott: vi hoppar över flera steg och minskar mängden nyanser eftersom vi använder färre bitar i signalen.

Vi skapar alltså posterisering och denna syns väldigt tydligt både i mätningarna, i testbilder och kan anas i praktiken. Samma sak inträffar om färgprofiler används för att justera bort felen. Endast signalen påverkas.

alienware_r3_oled_CC_default.png

I spel och foto är det tack och lov inte lika tydligt. Förmodligen märks det inte i många fall. Men vi har i alla fall gjort ett val mellan två fel och ersatt ett värre fel med ett mindre fel.

Likväl är problemen med posterisering och sämre kontrast inte så värst besvärligt när vi jämför med alternativen. LCD-skärmarna i bärbara speldatorer är fortfarande som regel mycket sämre.

Stort färgomfång

OLED-panelen har också en större färgrymd än normal Rec.709-standard och den går även utanför DCI-P3-standard som är på väg att bli kanske nästa de facto-standard. Men Samsung som tillverkar OLED-panelen har tänkt till och det är först väldigt starka nyanser som återges med full färgrymd.

alienware_r3_oled_gamut.png

Det gör att hudtoner och liknande färger som gärna blir märkliga och plastiga i en stor färgrymd istället är ganska normala, samtidigt som de starka nyanserna likt röda lampor eller blodfläckar i spel blir just lite starkare. Det håller fortfarande måttet.

Inställningen ”Färgprecision” under kontrollpanelen för Intel HD-grafik ska bockas för som ”Aktivera”. Detta är valt som förval. Alternativet ”Inaktivera” leder till för hög luminans i framför allt mättade färger. Det vill säga att färger överlag tar sig ljusstarka, nästan självlysande pastellnyanser.

Viss betraktningsvinkel

Värt att nämna är att OLED-panelen har viss betraktningsvinkel. Detta påverkar färgerna och vitbalansen i första hand och har ingen synlig inverkan på kontrast eller tonkurva. Alldeles precis rakt framifrån är vitbalansen aningen för röd.

Detta går snabbt över till en jämvikt och ju mer den vinklas, desto mer turkos blir bilden. Det blir turkos därför att mängden rött ljus minskar. Nivån av färgförändring är något sämre än en välbyggd IPS-panel på en yrkesskärm.

Den här förändringen i vinkel och hur panelen klipper mot svart för att behålla en absolut svärta är ganska typiska drag hos de flesta OLED-tillverkare. Samma typer av kompromisser och förhållningssätt uppträder också i andra OLED-sammanhang.

För de som vill köra med mätutrustning fungerar OLED-profilen för X-rite i1 Display Pro mycket väl för den här OLED-panelen. Mätarens mätvinkel är också optimal då den vare sig tycker att vitbalansen är för röd eller har för lite rött.

Kommentarer till artikeln

26 debattinlägg

Skicka en rättelse
120

Tävla och vinn ett Geforce GTX 1080 Ti med bredbandsleverantören Ownit

Under rådande grafikkortsbrist kommer Ownit till undsättning med en ny tävling för SweClockers medlemmar, som får chansen att vinna ett Asus Geforce GTX 1080 Ti ROG Strix Gaming. Läs mer

11

Out of the box av "BjK"

Medlemmen "BjK" visar sitt senaste bygge Out of the box, med ett egentillverkat chassi av akrylplast. Läs mer

8

AT&T: "Hotspot-enheter blir först ut med 5G"

Enligt mobiloperatören AT&T blir de första produkterna med 5G-nätverk inte smarta telefoner, utan tekniken kommer först implementeras i mobila hotspot-enheter. Läs mer

51

Samsung avtäcker SSD-enhet med 30 TB lagringsutrymme

Samsung presenterar nu sitt senaste tillskott i lagringssegmentet, vars 30 TB lagringsutrymme gör den till den största av sitt slag. Läs mer

32

Forumet: Hur påverkar GDPR din arbetsplats?

EU:s dataskyddsförordning GDPR träder i kraft den 25 maj och innebär en hel del förändringar i hur personuppgifter lagras och stärker individens rättigheter. Hur kommer dataskyddsreformen implementeras på ditt jobb? Läs mer

36

AMD ger processorer och grafikkort stöd för att strömma video i 4K och HDR under 2018

Senare under året får processorer och grafikkort från AMD stöd för att strömma video i 4K och HDR via Netflix, något som i dagsläget endast är möjligt med hårdvara från Intel och Nvidia. Läs mer

60

Google avslöjar säkerhetshål i Microsoft Edge

Googles Project Zero går nu ut med information om ett nytt säkerhetshål i webbläsaren Edge. Microsoft har meddelat att sårbarheten kommer åtgärdas i en kommande uppdatering. Läs mer

114

Forumet: Tips på spel att spela på jobbet

Har du några bra tips på spela att spela när man har lite tid att döda på jobbet? Gå med i forumdiskussionen och dela med dig! Läs mer

53

Centerpartiet vill införa hemvärn mot cyberattacker

För att öka beredskapen mot cyberattacker vill Centerpartiet införa ett cyberhemvärn, där experter och it-kunniga ska kunna hjälpa till och dela med sig av kunskap vid behov. Läs mer

23

Nightdive Studios pausar utvecklingen av System Shock

Nytolkningen av System Shock skjuts nu upp ytterligare, och denna gång på obestämd tid. Detta då ambitionen och budgeten växt och utvecklarna behöver tid för att omvärdera arbetet. Läs mer

21

Theme Hospital-inspirerade Two Point Hospital visas i nytt videoklipp

Tidigare under året avtäcktes Two Point Hospital, som är en tematisk uppföljare till Theme Hospital. I ett nytt videoklipp ger nu utvecklarna en första titt på spelet. Läs mer

130

Coop säger upp avtalet med Postnord

Importavgifter och sena leveranser har stått på tapeten för Postnord på sistone. Nu kan ett avslutat avtal med Coop adderas till listan, då matkedjan anser att ersättningen är för låg. Läs mer