Latens och eftersläp

Latensen är låg över Displayport och är under de 10 millisekunder som vi får fram med precisionen i kamerametoden. Detta är kring 25 millisekunder om vi (av någon okänd anledning) skulle ställa Low Input Lag-inställningen till Off.

samsung_c32hg70qq_low_latency.jpg

Över HDMI är det däremot inte alls imponerande latens vid första försök. 1080p/60-signal från Leo Bodnar input lag tester visar en latens på över 40 millisekunder över HDMI. Low Input Lag-reglaget är då gråmarkerat i menyerna. Det visar sig att ifall vi ändrar Refresh Rate-inställningen till 60 Hz för den ingång som kör just 60 Hz sjunker latensen till strax över 10 millisekunder över HDMI för 1080p/60, då räknat från skärmens mitt.

Kör vi HDMI från datorn och kör i 144 Hz kan vi välja Low Input Lag-reglaget och hålla oss runt 10 millisekunder i latenstid den här vägen. Men skulle vi missa att matcha skärmens Refresh Rate-inställning med den frekvens vi faktiskt kör blir det problem med högre latens och även med frame-skipping eller ojämn repetition.

Som skrivet i tidigare avsnitt är det en klurig lösning då Refresh Rate-inställningen är global och inte knuten till ingången eller källan. Samtidigt måste detta heller inte bli ett problem för just dig som endast kör en dator till skärmen.

Enorms spännvidd på rörelseintrycket

För när det kommer till eftersläp är Samsung C32HG70QQ på samma gång kanske det bästa och samtidigt kanske det värsta vi sett av en VA-panel. Att skärmen reglerar sin ljusstyrka via pulsbreddmodulering (PWM) ställer med problem. Enda alternativet till att slippa flimmer är att köra maximal belysning och då lyser skärmen med uppemot 400 nits.

samsung_c32hg70qq_response_full_brightness.jpg

Med C32HG70QQ ger väldigt lite eftersläp för att vara en VA-panel

När det handlar om responstider och eftersläp väljer Samsung att specificera denna som Motion Picture Response Time (MPRT) som är ett visuellt test du kan jämföra själv via www.testufo.com under menyn som heter just "Motion Picture Response Time (MPRT)". Specifikationen säger 1 millisekund och baseras på att man då använder Fastest-läget som är eftersläpsreducering där belysningen släcker ned mellan uppdateringarna.

Den faktiska responstiden och hur snabbt transienter sker mellan olika nyanser är dock något annat. Där visar C32HG70QQ upp för VA-paneler så typiska skuggor, särskilt mot en mörkare bakgrund. Vid lägre frekvens som 60 Hz är det istället en ljus skugga. Eftersläpen är väldigt milda vid 144 Hz och blir allt tydligare ju lägre ned du ställer skärmens Refresh Rate-reglage. Vid 144 Hz är detta något av det bästa vi sett på just VA-paneler i fråga om eftersläp.

Pulsbreddmodulerad belysning bryter sönder rörelser

Men, detta är ett stort men: Samsung reglerar ljusstyrkan via pulsbreddmodulering (PWM) vilket innebär att så fort vi börjar sänka styrkan på bakgrundsbelysningen börjar skärmen flimra med en frekvens som vi kan räkna ut till cirka 340 Hz.

samsung_c32hg70qq_response_with_pwm.jpg

När vi sänker Brightness aktiveras PWM-flimmret och det bryter sönder grafiken i rörelser. 144 Hz ser okej ut, men andra frekvenser kan se rätt trasiga ut.

Och du vill verkligen sänka ljusstyrkan på skärmen då 400 nits är väldigt mycket ljus även en solig dag. Ju mer du sänker Brightness-reglaget, desto längre nedsläckningsperiod och synligare flimmer. Helt klart är skärmen här optimerad för att fungera bäst vid 144 Hz då PWM-flimret endast har en liten effekt på bilden. Men vill du köra annan frekvens än 144 Hz är det väldigt tydligt. Rörelser blir streckiga och sönderbrutna. 60 Hz-läget med sänkt belysning är hopplöst. Bilden blir närmast trasig.

Eftersläpsreducering bäst i 120 Hz

Ändrar du funktionen Response Time till Faster eller Fastest aktivera en funktion för eftersläpsreducering (Blur Reduction) funktion där belysningen släcker ned i takt med uppdateringen av skärmen. Effekten är kraftigt minskat eftersläp. Fast här är den optimala frekvensen inte 144 Hz, utan att köra i 120 Hz då det leder till mindre problem, särskilt i Fastest-läget.

Naturligtvis ger dessa två lägen flimmer och dessutom i lägre frekvens. Men det skiljer sig flimret från PWM-regleringen eftersom blinkandet är synkroniserat med bilduppdateringen. Annars är skillnaden mellan Faster och Fastest försvinnande liten, förutom att det ser aningens sämre ut i 144 Hz med fastest. Eftersläpsreduceringen fungerar även i 100 Hz, då lite mindre effektivt. Vid 60 Hz kan funktionen inte aktiveras.

samsung_c32hg70qq_response_faster-fastest.jpg

Eftersläpsreduceringen släcker ned lysdioderna i synk med uppdateringen och har väldigt positiv effekt på eftersläpsnivåerna. 120 Hz ser bäst ut.

Med eftersläpsreduceringen i gång är belysningen på maximal nivå för vad som är möjligt med dessa nedsläckningsperioder. Det finns inget sätt att minska styrkan på belysningen och det är ganska stark, över 250 nits. Detta är mycket ljus för att vara just eftersläpsreducering men 250 nits är också en nivå som är mer lämplig för ett kontor mitt på dagen och lite väl starkt för mysbelysning.

Enda sättet att få svagare ljusstyrka är att skifta var du ankrar vitt i förhållande till signalen, till exempel genom att sänka kontrastreglaget på skärmen vilket då ger just sänkt kontrastförhållande.

Observera att eftersläpsreduceringen inte fungerar ihop med Local Dimming-funktionen eller med Freesync. Båda dessa alternativ blir grå i menyerna när du kör Response Time: Faster eller Fastest.