Fractal Design Define 7

fd_define_7-2.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

E-ATX, ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

240 × 475 × 547 mm

Vikt

13,45 kg

Material

Stål, aluminium, plast

5,25"-platser

1 st.

3,5”-platser

7 st. (kan expanderas till totalt 15 st.)

2,5”-platser

9 st. (7 st. använder samma vagga som 3,5”)

Fläktplatser

9 st. 120/140 mm

Inkluderade fläktar

3 st. Dynamic X2 GP-14 140 mm

Platser för expansionskort

7+2 st.

Anslutningar

1 st. USB 3.2 Gen2, 2 st. USB 3.0, 2 st. USB 2.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

1 949 kronor (glaspanel)
1 849 kronor (stålpanel)

Den sjunde huvudupplagan av Fractal Designs Define-chassi bygger vidare på tidigare koncept från företaget, där det återigen rör sig om ett förhållandevis stort miditowerchassi med fokus på låg ljudnivå. Define 7 är huvudsakligen byggd av stål med inslag av aluminium och plast, och har växt till sig något ställt mot sin föregångare, men det rör sig generellt om ganska marginella ökningar.

Define 7 lanseras i tre olika färger, den svarta som är med i denna recension, en svart med vit interiör, en helvit samt en grå variant. Chassit finns även i tre olika versioner i avseende till sidopanel, där den ena har en stålpanel med ljuddämpande material medan de två andra använder sig av härdat glas med ljus- respektive mörktonat utförande.

fd_define_7-3.jpg
fd_define_7-4.jpg
fd_define_7-5.jpg

I samband med lanseringen av Define R6 gick Fractal Design över till att använda en aluminiumpanel på frontluckan istället för borstad plast. Detta fortsätter företaget med Define 7, men företaget har denna gång finpolerat implementationen och använt en mer heltäckande panel som även löper längs med kanterna på luckan – något som i vår mening ger ett mer påkostat intryck.

Bakom luckan återfinns dels ett stort löstagbart dammfilter samt en ensam 5,25"-plats, där den sistnämnda täcks av ett separat filter när den inte används. Bakom filterna återfinns två förmonterade 140 mm-fläktar ur företagets Dynamic X2-serie.

fd_define_7-7.jpg

Chassits lucka är utrustad med ett dämpande material för att ytterligare få ned ljudnivån. Luckans öppningsmekanism har gjorts om till Define 7 och använder sig nu av magneter för att hålla fast denna i stängt läge. Likt föregångaren går det att hänga om gångjärnen för öppning åt både vänster och höger håll.

fd_define_7-9.jpg

På främre delen av chassits topp återfinns lättåtkomliga anslutningar i form av dubbla USB 3.0-portar, dubbla USB 2.0-portar, en USB Type-C-port kapabel till USB 3.2 Gen 2 samt in- och utgångar för ljud. Här syns även ström- och resetknapp samt ljusindikator för ström och lagringsaktivitet.

fd_define_7-8.jpg

Likt sin föregångare, och många andra av Fractal Designs chassin, är Define 7 bestyckad med ett heltäckande dammfilter i botten. Filtret är åtkomligt från chassits framsida, vilket gör det smidigt att komma åt och rengöra detta.

fd_define_7-6.jpg

På chassits baksida återfinns en förmonterad 140 mm-fläkt, vilken kan bytas ut mot en 120 mm-variant vid behov. Längre ner syns sju expansionsplatser för instickskort samt två extraplatser för den som vill komplettera chassit med en PCI Express-förlängare och montera grafikkortet ståendes. Monteringspunkten för nätaggregatet sitter i vanlig ordning i chassits botten.

fd_define_7-11.jpg
fd_define_7-12.jpg
fd_define_7-13.jpg
fd_define_7-14.jpg

Från att under många år ha använt sig av sitt Moduvent-koncept, med löstagbara paneler som täcker ventilationsöppningar, slopar Fractal Design detta med Define 7. Nykomlingen kommer istället med en solid och ljuddämpad stålpanel ur kartong, där denna hålls på plats med snabbfästen och är enkel att plocka bort.

Under panelen syns ett förmonterat dammfilter, vilket i sin tur täcker monteringsplatser för både fläktar och eventuella radiatorer. En trevlig detalj här är att monteringsramen går att avlägsna från chassit, vilket gör det enklare att montera kyldetaljer på denna samtidigt som det ökar åtkomligheten i huvudkammaren vid komponentmonteringen.

fd_define_7-16.jpg
fd_define_7-15.jpg

För att dra nytta av fläktplatserna i taket skickar Fractal Design även med en perforerad stålpanel, vilken kan användas istället för den solida varianten för att låta luft passera genom toppen.

fd_define_7-18.jpg
fd_define_7-10.jpg

Varianten av Define 7 som landat i testlabbet är bestyckad med en ljustonad sidopanel av härdat glas. Både glaspanelen och den högra sidopanelen hålls på plats med ett nytt system för snabbfäste, vilket möjliggör för användaren att lossa respektive panel med endast en hand. Glaspanelen går även att fixera med en skruv om ytterligare säkerhet önskas vid transport.

fd_define_7-19.jpg
fd_define_7-20.jpg

Define 7 är, likt föregångare Define R6, modulärt uppbyggd för att kunna konfigureras i två olika utföranden – ett med fokus på ventilation och radiatormontering samt ett med fokus på lagringsplatser. Vid leverans är Define 7 konfigurerat i det förstnämnda utförandet, vilket innebär en helt öppen huvudkammare utan något som blockerar de främre fläktarna.

Då det rör sig om ett stort miditowerchassi finns det inte helt oväntat gott om utrymme för komponenter i denna konfiguration. Här finns det bland annat plats för moderkort upp till formfaktorn E-ATX och grafikkort med längder upp till 467 mm (med intakt frontfläkt). Den som vill installera luftbaserade processorkylare kan därtill se fram emot stöd för tornmodeller med höjder upp till 185 mm.

fd_define_7-21.jpg
fd_define_7-22.jpg

Skiljeplåten som leder till den nedre kammaren är perforerad, vilket innebär att exempelvis värmen från passiva nätaggregat kan strömma upp till huvudkammaren och transporteras bort av chassifläktarna. Här finns det även möjlighet att monterade två medföljande lagringsvaggorna för 2,5"-enheter.

fd_define_7-23.jpg
fd_define_7-24.jpg
fd_define_7-25.jpg

På den främre delen av skiljeväggen återfinns två täckluckor som kan plockas bort i omgångar. Genom att plocka bort den ena öppnas utrymme upp för att montera en tredje fläkt i framkant, som då löper via hålet till den nedre kammaren. Plockar man bort båda täckskivorna finns det plats för stora radiatorer att ta plats i framkant, där dessa kan löpa från huvudkammaren ner till den nedre kammaren.

fd_define_7-26.jpg
fd_define_7-27.jpg

Som tidigare nämnts levereras Define 7 med tre 140 mm-fläktar, där två av dessa sitter monterade i framkant medan den sista sitter baktill.

define_7_fans.PNG

Utöver de medföljande fläktarna finns det en gedigen skara fläktplatser om man vill komplettera med mer ventilation. Om inte en optisk läsare används och lagringsburen i chassits botten plockas bort kan Define 7 husera upp till nio fläktar i antingen 120 eller 140 mm-utförande.

define_7_rad.PNG

Med många fläktplatser kommer inte helt oväntat god potential för radiatormontering. Om inte optisk enhet är ett krav går det att klämma in radiatorer i storleksklassen upp till 360 mm i framkant samt 420 mm i taket. I det sistnämnda fallet finns det en restriktion kring komponenthöjder på moderkortet, för exempelvis minnesmoduler, på maximalt 36 mm om tjocka radiatorer används.

Väljer man att plocka bort lagringsburen i chassits botten finns det möjlighet att montera in radiatorer i storleksklasser upp till 280 mm i den positionen. Den sista monteringspunkten återfinns i bakkant, där varianter på 120 mm kan ta plats.

fd_define_7-28.jpg
fd_define_7-33.jpg

Moderkortsplåtens baksida erbjuder ett förhållandevis väl tilltaget utrymme för kabeldragning på 30 mm. För att göra det lättare att organisera och binda fast kabelansamlingar har Fractal Design förmonterat flertalet kardborrband och kabelkanaler utmed plåten. Fler fästpunkten för kablar finns även i form av metallöglor som kan användas i kombination med buntband.

fd_define_7-39.jpg
fd_define_7-40.jpg

Den nedre kammaren pryds av en täckskiva av plast, där denna hålls på plats med snabbfästen. Genom att avlägsna denna exponeras monteringsplatsen för nätaggregatet samt den primära lagringsburen.

fd_define_7-35.jpg

Monteringsutrymmet för nätaggregat är minst sagt väl tilltaget och huserar utan problem enheter upp till 250 mm på djupet. Det tillgängliga utrymmet kan justeras genom att flytta eller avlägsna lagringsburen i den nedre kammaren.

fd_define_7-36.jpg
fd_define_7-37.jpg
fd_define_7-38.jpg

Den primära lagringsburen som sitter i den nedre kammaren är bestyckad med två lagringsvaggor, som vardera kan husera antingen en 3,5"-enhet med vibrationsdämpad montering alternativt en 2,5"-enhet med stum montering. Buren är flyttbar i djupled för att låta exempelvis radiatorer ta plats i framkant och kan även plockas bort helt och hållet om så önskas.

fd_define_7-31.jpg

Ytterligare lagringsplatser sitter monterade på baksidan av moderkortsplåten i form av två separata vaggor för 2,5"-enheter. Dessa kan flyttas till huvudkammaren och monteras ovanpå skiljeplåten till den nedre kammaren vid behov.

fd_define_7-32.jpg
fd_define_7-46.jpg
fd_define_7-47.jpg

Längre fram på moderkortsplåtens baksida återfinns en ny typ av universalfäste som introduceras med Define 7. På detta fäste kan man montera 3,5"-enheter, 2,5"-enheter eller pumpar/reservoarer för vattenkylning. En intressant aspekt av universalfästet är att det kan monteras på flera olika punkter i chassit, däribland på höljet till den nedre kammaren samt valfri fläktmonteringsplats.

fd_define_7-30.jpg

Till Define 7 har Fractal Design stöpt om PWM-hubben de introducerade med Define R6 och placerat denna i chassits övre del. Den kan driva och styra upp till sex 3-pinsfläktar samt tre 4-pinsfläktar efter en valfri PWM-signal som matas från moderkortet. Detta kan exempelvis vara praktiskt om man önskar att alla fläktarna i chassit ska styras efter processorns temperatur.

Define 7 ombyggd med fokus på lagringsenheter

Som vi tidigare nämnt levereras Define 7 i sitt "öppna läge", vilket är mer fokuserat på utrymme för ventilation. Chassit kan dock även byggas om för att möjliggöra montering av fler lagringsenheter – något vi tänkte demonstrera nedan.

fd_define_7-41.jpg

I tillbehörspaketet till chassit medföljer fyra extra lagringsvaggor, vilka är identiska med de som sitter i den primära lagringsburen och därmed kan husera antingen 3,5" eller 2,5"-enheter. Med chassit i sitt grundutförande finns det dock ingen plats att montera dessa vaggor någonstans, och därför behöver insidan skuffas om lite för att omvandla Define 7 till "lagringsläget".

fd_define_7-45.jpg

Genom att lossa på fem skruvar kan plåten som skiljer huvudkammaren från baksidan av moderkortsplåten flyttas till en ny position en bit in i kammaren och skapar därmed nya monteringspunkter för de medföljande extravaggorna.

fd_define_7-43.jpg

Med alla vaggor på plats finns det nu möjlighet att montera in upp till sju 3,5"-enheter eller upp till nio 2,5"-varianter. Fractal Design kommer även tillhandahålla lagringsvaggor, lagringsburar och universalfästen som tillbehör till Define 7, och den som verkligen vill fylla chassit till brädden med hårddiskar kan för en slant komplettera med delar som möjliggör montering av 15 stycken 3,5"-enheter.