Phanteks Eclipse P500A – prisvärt chassi med stomme i världsklass

Jonas tar en titt på Phanteks nya chassi Eclipse P500A, vilket kombinerar högt luftflöde med enkel montering och kabelhantering

Phanteks Eclipse P500A

phanteks_p500a-2.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

E-ATX, ATX, Micro ATX, Mini ITX

Dimensioner (B×H×D)

240 × 510 × 505 mm

Vikt

8 kg

Material

Stål, plast

3,5”-platser

2 st.

2,5”-platser

5 st. (varav 2 st. delar vagga med 3,5")

Fläktplatser

6 st. 140/120 mm, 1 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

3 st. 140 mm

Platser för expansionskort

7+3 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 1 st. USB 3.1 Gen 2 Type-C, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

1 499 kronor (DRGB-modellen), 1 199 kronor (basmodellen)

Phanteks Eclipse P500A är nära besläktat med både Eclipse P600S samt Enthoo Evolv X, då alla tre modellerna delar samma grundstomme. Detta innebär att det rör sig om ett förhållandevis stort miditowerchassi, där fokus ligger på goda expansions- och ventilationsmöjligheter. Materialvalet består denna gång till största delen av stål, med mindre inslag av plast samt en sidopanel av härdat glas.

Nämnvärt är att Eclipse P500A finns i två olika utföranden. Dels handlar det om basmodellen, vilken kostar 1 199 kronor och är bestyckad med två svarta 140 mm-fläktar. Därtill har vi modellen som tar plats i testlabbet vilken kostar 1 499 kronor och är utrustad med en integrerad ljuskontroller för adresserbar RGB-belysning ihop med tre medföljande 140 mm-fläktar av DRGB-typ.

phanteks_p500a-3.jpg
phanteks_p500a-4.jpg

En närmare titt på chassits front avslöjar en perforerad stålpanel i samma anda som syskonmodellerna P400A och P300A, där stor vikt ligger på högt luftgenomsläpp. Då perforeringen är väldigt finmaskig agerar frontpanelen även som dammfilter för insuget, vilket enligt Phanteks ska ge en bättre balans mellan potential för ventilation och dammbekämpning.

Frontpanelen sitter fast med smidiga snabbfästen och är enkel att plocka bort med ett knyck. Bakom denna återfinns tre förmonterade 140 mm-fläktar, där varje av dessa är bestyckade med tolv lysdioder med stöd för adresserbar RGB-belysning. Möjlighet finns även att byta ut fläktarna mot 120 mm-varianter som så önskas.

phanteks_p500a-8.jpg
phanteks_p500a-9.jpg

På den främre delen av chassits topp återfinns modellens lättåtkomliga anslutningar. Dessa utgörs av två USB-portar, en USB Type-C-port kapabel till USB 3.2 Gen 2 samt ett kombojack för ljud. Nedanför portarna syns två knappar som är kopplade till den integrerade ljuskontrollern, där dessa styr färgton och effekter. Sist men inte minst har vi strömknappen centralt placerad.

phanteks_p500a-5.jpg
phanteks_p500a-7.jpg

I bakkant syns en monteringsplats för en 120 eller en 140 mm-fläkt. Nedanför denna återfinns sju expansionsplatser för instickskort samt tre extraplatser för den som önskar att montera grafikkortet ståendes. För den sistnämnda konfigurationen behöver man dock komplettera med en PCI Express-förlängare. Längst ner sitter monteringspunkten för nätaggregatet, vars insug är filtrerat.

phanteks_p500a-6.jpg

Längst upp på baksidan sitter det en täckskiva, vilken kan skruvas bort och öppna upp ytterligare en monteringspunkt för moderkort i formfaktorn Mini ITX. Likt Enthoo Evolv X och Eclipse P600S har P500A stöd för dubbla moderkort, vilket i det här fallet kräver att man köper till monteringssatsen för det sekundära moderkortet och monterar detta i taket på chassit.

Då Eclipse P500A inte har utrymme för två nätaggregat är tanken här att man ska använda sig av Phanteks egna nätaggregatsserie Revolt X, vilket har stöd för att driva två system samtidigt. Möjlighet finns därtill att använda ett grafikkort för det sekundära systemet genom att köpa till en extra lång PCI Express-förlängare och montera kortet på de stående expansionsplatserna.

phanteks_p500a-10.jpg
phanteks_p500a-11.jpg

Chassits tak täcks till stor del av ett meshgaller, vilket hålls på plats med magneter. Under detta sitter det monteringsplatser för antingen tre 120 mm-fläktar alternativt två 140 mm-varianter.

phanteks_p500a-12.jpg
phanteks_p500a-13.jpg

Eclipse P500A är bestyckad med en sidopanel av härdat glas, vilken sitter på ett gångjärn och kan öppnas likt en dörr. Nämnvärt är att panelen hålls på plats med starka magneter men saknar dock ett ordentligt fixeringssystem, vilket kan vara värt att ta i beaktning vid transport. Sist men inte minst är panelen enkel att lyfta av från gångjärnen vid längre monteringssessioner.

phanteks_p500a-14.jpg
phanteks_p500a-15.jpg

Väl på insidan är mycket sig likt från Enthoo Evolv X och Eclipse P600S, vilket inte är konstigt sett till hur modellerna använder sig av samma grundläggande stomme. Detta innebär en helt öppen huvudkammare utan 5,25"-platser, där nätaggregatet och de primära lagringsplatserna är förpassade till en separat kammare i botten.

I huvudkammaren finns det gott om utrymme för komponenter, däribland moderkort i formfaktorer upp till E-ATX (maximalt 280 mm breda). Vidare ryms grafikkort med längder upp till 410 mm med frontfläktarna intakta samtidigt som luftbaserade kylare med höjder upp till 190 mm kan ta plats.

phanteks_p500a-16.jpg
phanteks_p500a-17.jpg
phanteks_p500a-18.jpg

På skiljeplåten till den nedre kammaren syns en plastlucka, vilken kan öppnas upp om användaren önskar att dra exempelvis strömförsörjningen till grafikkortet den vägen. Längre fram på skiljeplåten finns ett stort utstansat hål som låter fläktar och tjocka radiatorer passera från huvudkammaren till den nedre kammaren.

phanteks_p500a-19.jpg
phanteks_p500a-20.jpg
phanteks_p500a-21.jpg

De primära genomdragningshålen för kablar täcks vid leverans av fyra enskilda täckskivor. Dessa går att öppna upp individuellt genom att lossa på tumskruvar på moderkortsplåtens baksida. Den som önskar kan även plocka bort dem helt och hållet, vilket öppnar upp dels monteringshål för vattenreservoarer men även monteringspunkter för lagringsvaggor.

Totalt medföljer två lagringsvaggor, men det finns möjlighet att köpa till ytterligare sådana, där upp till sex stycken kan ta plats i huvudkammaren samtidigt som två kan monteras i den nedre kammaren.

p500a_fans_rads.jpg

När det kommer till ventilation rymmer Eclipse P500A totalt sju fläktar, varav sex av dessa är anpassade för 140 mm-fläktar medan samtliga är kompatibla med 120 mm-diton. Gällandes radiatorer ryms modeller i storleksordningen 420 mm i fronten (95 mm maximal tjocklek med fläktar), 360 mm i taket (maximalt 65 mm tjocka med fläktar) samt 140 mm i bakkant.

phanteks_p500a-22.jpg
phanteks_p500a-28.jpg
phanteks_p500a-29.jpg

Baksidan av moderkortsplåten bjuder på rejält med utrymme för kabeldragning, där detta varierar från 23 mm till maximalt 34 mm mot chassits främre del. Likt de besläktade modellerna Enthoo Evolv X och Eclipse P600S finns här ett omfattande system med kardborrband i tre separata kanaler, vilket ska göra livet lättare när kablarna ska organiseras och surras fast.

phanteks_p500a-23.jpg

Ur kartong sitter det inga lagringsvaggor monterade i den nedre kammaren, vilket innebär att i princip oändligt djupa nätaggregat får plats i P500A. Väljer du att klämma in lagringsvaggorna i deras mellersta position ryms nätaggregat på upp till 250 mm djup medan du begränsas till ett djup på 195 mm om vaggorna monteras närmast nätaggregatet.

phanteks_p500a-27.jpg
phanteks_p500a-24.jpg
phanteks_p500a-25.jpg
phanteks_p500a-26.jpg

Som tidigare nämnts levereras Eclipse P500A med två lagringvaggor, där dessa kan staplas ovanpå varandra. Vardera vagga kan husera antingen en 3,5"-enhet med vibrationsdämpad montering alternativt en 2,5"-enhet med stum fastskruvning. Vaggorna kan placeras i tre olika positioner i den nedre kammaren och totalt ryms fyra vaggor i detta utrymme för den som vill komplettera med fler.

phanteks_p500a-30.jpg

De sista lagringsplatserna återfinns på baksidan av moderkortsplåten och utgörs av tre separata lagringsvaggor, där varje kan husera en 2,5"-enhet.

Skicka en rättelse
10

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

110

Veckans fråga: Hur stor är din skärm?

Nöjer du dig med en liten bärbar dator, eller föredrar du bjässar som tar upp hela synfältet på flera meters avstånd? Läs mer

26

Facebook och Microsoft klagar till EU om Apples App Store

EU-kommissionen säger sig vara "medvetna om bekymrena" kring strömmande spel via App Store. Läs mer

43

Uppdaterad: Microsoft preciserar kommande Xbox-lansering till den 6 november

Nästa del i Halo-spelserien dröjer till 2021, ett besked som Microsoft kompenserar genom att minska spannet för Xbox-lanseringen.  Läs mer

27

Microsoft Surface Duo lanseras den 10 september

Dubbla skärmar i ett vikbart format och Android-operativsystem utlovas – till det facila priset 1 399 USD. Läs mer

65

Xiaomi lanserar transparent OLED-TV

  • TV
  • igår 13:10

Xiaomi firar tioårsjubileum genom att lansera världens första genomskinliga massproducerade OLED-TV. Läs mer

76

KaffeClockers – diskutera kaffe i forumet

Vare sig du dricker Juhla Mokka eller rostar och mal eget kaffe har medlemmen GLaDER forumtråden för dig. Läs mer

31

Universalprocessorn Tachyum Prodigy snabbare än Nvidia- och Intel-kretsar

Exekverar emulerad x86-, ARM- och RISC-V-kod snabbare än datacenterlösningar från Intel och Nvidia och klarar Verilog-tester. Läs mer

78

Mozilla säger upp 250 anställda

Företaget bakom webbläsaren Firefox omstrukturerar sin verksamhet och tackar av motsvarande 25 procent av arbetsstyrkan. Läs mer

50

Från mus till ljus – en teknikstund om input lag och latens

Input lag och latens är fördröjningen hos en spelskärm är en viktig och ständigt diskuterad fråga. Som handlar om mer än skärmen. Läs mer

34

Huawei Kunpeng 920 3211K uppges vara snabbare än Core i9-9900K

Den 24-kärniga kinesiska processorn ryktas ge självaste Intel på nöten i flertrådade laster. Läs mer

37

Samsung-anställda gripna efter att ha sålt OLED-information till Kina

Koreansk teknik gällande utskrift av OLED-paneler kan på ett olagligt vis ha hamnat i Kina, enligt koreanska rapporter. Läs mer