Sammanfattning

I november förra året lanserade Intel äntligen något helt nytt med Alder Lake. Inte nog med att det var två helt nya arkitekturer under skalet så blev denna lansering även den första på 10 nanometer för stationära datorer, något som har varit på väg sedan fem år tillbaka. Med det är Intel tillbaka på riktigt och passade även på att uppdatera hela plattformen ordentligt med bland annat PCI Express 5.0.

Core_i5-12400F-2.jpg

Idag är fokus på prismedvetna Core i5-12400F, en modellserie som blev klart mer intressant när Intel aktiverade Hyper Threading på samtliga processorer. Med totalt sex kärnor och tolv trådar kan modellen ge gott om prestanda i spel och är i vissa fall på samma nivå som högre specificerade processorer, framför allt i högre upplösningar när belastningen läggs mer på grafikkortet.

Svagheten blir helt klart i tungt flertrådade applikationer där Core i5-12400F tappar mer mot andra Alder Lake-processorer eftersom den förstnämnda helt saknar de små Gracemont-kärnorna. Även om det är enklare och mer energieffektiva kärnor hjälper dessa till med prestandan under tunga laster.

Core_i5-12400F-3.jpg

Core i5-12400F är inte på något sätt gjord för att konkurrera bland toppmodellerna i flertrådade laster, utan ge vettig prestanda för ett lägre pris. Med ett pris runt 2 000 kronor förvandlas Core i5-12400F helt plötsligt till en väldigt prisvärd processor för spel, framför allt när den kombineras med ett moderkort med B660-styrkretsen och DDR4-minnen.

Ska man se på mer realistiska spelscenarion så är det knappt någon skillnad mellan modellerna i upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar eller högre, om det inte är några extremt processorbundna spel som Counter-strike: Global Offensive. Ska det hela vägen till 4K UHD ligger allt på grafikkortet och är därmed inga problem för Core i5-12400F att leverera sin del.

Sammanfattningsvis är Intel Core i5-12400F en helt utmärkt spelprocessor till ett riktigt konkurrenskraftigt pris, speciellt när det paras ihop med ett B660-moderkort i liknande prisklass. Det i kombination med en bra energieffektivitet kommer Core i5-12400F troligen bli en väldigt intressant modell för den som bara är ute efter en bra spelburk.

Fördelar

  • Godkänd flertrådad prestanda

  • Suverän enkeltrådad prestanda

  • Klassledande spelprestanda i prisklassen

  • Klassledande plattform

  • God effektivitet

  • Möjlighet att bygga med antingen DDR5 eller DDR4

Nackdelar

  • Saknar små Gracemont-kärnor

Pris vid publicering: cirka 2 000 kronor inklusive moms