Slutsats

Efter dagens lanseringar har båda AMD och Nvidia lyckats fylla igen glappet mellan produktlinjerna som funnits nu i ett par månader. Hoppet mellan det övrre mellansegmentet och prestandakorten kunde ofta vara åtskilliga tusenlappar, men med Radeon HD 4890 och Geforce GTX 275 finns det nu ytterligare ett steg i prestandatrappan.

Våra tester visar att Nvidia har det starkare grafikkortet av de två konkurrenterna. Frågan är dock hur tillgången kommer att vara när grafikkortet väl dyker upp på marknaden. AMD gör en stark lansering med flera partnertillverkare i ryggen med färdiga kort ute, samtidigt som fabriksöverklockade modeller väntar runt hörnet.

Radeon HD 4890

AMD:s nya kort erbjuder mellan 10–15 procent högre prestanda än sin föregångare HD 4870. I grundutförande och med dagens prislapp kan det kännas lite svårt att rättfärdiga Radeon HD 4890 framför den billiga 4870. Beroende på hur priset utvecklas kan detta dock komma att förändras över en natt.

Väljer man att överklocka grafikkortet är det en helt annan historia. Radeon HD 4890 har ordentliga marginaler, och det är inte omöjligt att AMD hade kunnat ta fram ännu högre klockfrekvenser ur referensdesignen.

Samtidigt är Nvidias konkurrerande modell en väldigt stark spelare på samma prisnivå. Geforce GTX 275 presterar generellt sett bättre än Radeon HD 4890, även när överklockningen tas med i beräkningen. Detta kan mycket väl tvinga fram en prissänkning inom en väldigt snar framtid.

Fördelar:

  • Utomordentlig överklockare

  • Mycket bra prestanda vid överklockning

  • God tillgång på grafikkort

Nackdelar:

  • Något långsammare än GTX 275

  • Högljudd kylanordning

Cirkapris: 2 900 kronor

Geforce GTX 275

Nvidias försök att krascha AMD:s lansering av Radeon HD 4890 har delvis lyckats. Geforce GTX 275 har ett bra förhållande mellan pris och prestanda och är snabbare än konkurrenten. Med en gnutta överklockning springer nykomlingen dessutom förbi det betydligt dyrare GTX 285.

Det stora gisslet är att grafikkortet inte existerar i dagsläget, åtminstone inte på butikshyllorna. En papperslansering betyder att det kan dröja åtskilliga veckor innan vanliga konsumenter har möjlighet att komma över ett exemplar. På andra sidan staketet lockar AMD med redan välfyllda lager. Geforce GTX 275 är dock en godbit att se fram emot.

Fördelar:

  • Bra pris/prestanda

  • Bra överklockare

  • Tyst kylanordning

Nackdelar:

  • Finns ännu inte i butiker

Cirkapris: 2 900 kronor