Rykteskvarnarna maler allt mer intensivt i takt med att Microsoft och Sony är på väg att lansera en ny generation av spelkonsoler. Processormakaren AMD kammade hem kontraktet för både Playstation 4 och Xbox One, något som ser ut att bli fallet även för modellernas efterträdare.

I början av året publicerade den välkända läckaren @TUM_APISAK på Twitter en ditintills okänd AMD-krets med kodnamnet "Gonzalo", men även ett mycket mer finmaskigt internt kodnamn som avslöjade detaljer om klockfrekvens. Nu följer han upp med vad som ser ut att vara en senare revision av AMD Gonzalo.

Den första bokstaven "Z" i slingan ZG16702AE8JB2_32/10/18_13F8 avslöjar att det handlar om ett utvärderingsexemplar (eng. Qualification Sample), medan den andra visar vilket segment kretsen tillhör. Bokstaven "D" för Desktop, "S" för Server, "M" för Mobile och "E" för Embedded. I det här fallet är bokstaven "G", vilket tros vara en referens för "Gaming" och i förlängningen spelkonsoler.

Siffrorna som följer anger i normalt fall klockfrekvens, modell och antal chiplets, det vill säga antal kretsar i processorkapseln. Enligt detta har processorkärnorna en basfrekvens på 1,6 GHz. Nästa del i slingan är "2A" och har med strömförbrukning samt TDP att göra, varpå "E" anger sockel. I båda fall är det helt nya beteckningar som saknar förklaring från tidigare AMD-processorer.

Näst på tur är siffran "8" som konkret anger att antalet kärnor är 8 stycken. Med största sannolikhet handlar det en variant av arkitekturen Zen, och med tanke på att kretsarna för nästa generations spelkonsoler tros tillverkas på 7 nanometer bör det handla om uppdaterade Zen 2. Bokstaven "J" visar mängd cacheminne, men även här är det en ny beteckning.

Nästa del "B2" visar att det är en ny revision av kretsen, vilket visar att det är en förfinad variant från tidigare läcka där slingan angav "A2". Historiskt sett har den första bokstaven bytts ut vid större förändringar i en krets, medan den efterföljande siffran brukar ange mindre förändringar inom samma större revision.

Delen som följer skapar en del huvudbry, vilket det även gjorde första gången då kodnamnet Gonzalo först kom på tal. Siffran "32" anger att kretsen har en turbofrekvens på 3,2 GHz, medan efterföljande "10" visar att det rör sig om en basfrekvens på 1,0 GHz. Den här siffran brukar annars överensstämma med den tidigare delen i slingan, som i det här fallet är "16" eller 1,6 GHz.

Den sista delen tros avhandla den integrerade grafikdelen, där "18" visar att den har en klockfrekvens på 1,8 GHz. Ändelsen "13F8" påminner om något från grafiksidan hos AMD. Vad det här kommer betyda i praktiken är omöjligt att utröna, då såväl antalet streamprocessorer som detaljer kring AMD:s kommande arkitektur Navi helt lyser med sin frånvaro.

Medan AMD Gonzalo tros vara nästa generations systemkrets för en av Sonys eller Microsofts framtida spelkonsoler går det inte utesluta att det är en framtida processor från AMD ämnad för detaljhandeln och sockel AM4. Då AMD skruvar upp antalet kärnor över 8 stycken med Ryzen 3000 vore det inte orimligt om bolagets processorer med integrerad grafik tar klivet upp från dagens 4 till 8 kärnor.

Nästa generations spelkonsoler väntas på ett eller annat vis se dagens ljus i samband med spelmässan E3 2019 i juni. I samband med, eller kort därefter, ser det ut som att AMD lanserar Ryzen 3000-serien med arkitekturen Zen 2.

Läs mer om nästa generations spelkonsoler: