Sedan virtuell verklighet gjorde sitt återinträde i både vardagsrum och datorhörnor har HTC varit en av de största aktörerna. Nu slår företaget på den stora trumman med Vive XR Elite, med vilken de ämnar ta upp konkurransen med Metas nyligen lanserade Quest Pro.

Screenshot 2023-01-10 133341.jpg

Vive XR Elite är ett kombinerat VR- och AR-headset som bestyckats med skärmar med 1 920 × 1 920 pixlars upplösning per öga och 90 Hz-uppdateringsfrekvens. För att driva headsetet har Vive XR Elite utrustats med systemkretsen Snapdragon XR2, ett kliv ned från den något snabbare varianten XR2+ som sitter i Metas alternativ. Systemkretsen sällskapas av 12 GB primärminne samt 128 GB lagringsutrymme.

Rörelsespårningen sker med hjälp av fyra stycken kameror tillsammans med en 16 megapixel färgkamera, en djupsensor samt gyroskop för 6-DoF inside out-spårning. För den användare som önskar koppla enheten till sin PC istället görs detta antingen genom anslutning över USB Type-C eller trådlöst över Wifi 6E.

HTC-Vive-XR-Elite-VR.jpg

Batteriet uppges ha en livslängd på ungefär två timmar och sitter placerat på baksidan av bygeln och fungerar som motvikt mot resten av headsetet. För den användaren som önskar kan batteriet monteras av och ersättas med mer glasögonlika bågar, men då behöver enheten istället strömförsörjas genom USB Type-C.

För AR använder sig Vive XR Elite av passthrough. I praktiken innebär detta att kamerorna på utsidan direktmatar bild av spelarens omgivning till headsetets skärmar för att interagera med kompatibel mjukvara. HTC uppger även under sin presentation att företaget fortsätter sin storsatsning på sitt eget metaversum Viverse, detta kommer också inbyggt i varje Vive XR Elite.

Vid sidan av de två medföljande handkontrollerna ska användare också kunna styra kompatibel mjukvara med hjälp av Vive XR Elites inbyggda handspårning. När SweClockers får chansen att prova på det är det en blandad upplevelse. När spårningen väl kickar igång fungerar det bra, men det fält kamerorna faktiskt kan uppfatta händerna upplevs något litet.

HTC:s nykomling väntas börja levereras under februari månad och prislappen på 1 099 USD har i Sverige översatts till lite drygt 16 200 kronor.

Sponsormeddelande

Elgiganten sponsrar SweClockers bevakning av CES 2023

Är du på jakt efter det senaste inom hemelektronik? På Elgiganten finns allt en teknikfantast kan önska sig inom bland annat gamingprodukter, datorer och datorkomponenter. Alltid med prismatchning* och fri frakt över 500 kronor.

Månadens gamingdeals hos Elgiganten

* Vi strävar alltid efter att ha det lägsta priset på marknaden. I de fall vi inte lyckas, ger vår prismatch dig det lägsta priset på våra produkter. Vår prismatch gäller gentemot alla svenska konkurrenter och vid köptillfället. Allt du behöver göra är att dokumentera och visa att produkten kan köpas till angivet pris.