I mitten av april överraskade Sony genom att avtäcka information om nästa generations spelkonsol, som väntas få namnet Playstation 5. Utöver att konsolen ska bestyckas med processorkärnor baserade på AMD:s Zen 2-arkitektur och en Navi-baserad grafik från samma företag, blev det officiellt att snabb SSD-baserad lagring blir en hörnsten för konsolen.

Avtäckandet skedde i samband med en intervju med publikationen Wired, där journalisterna fick se en demonstration av vilka praktiska framsteg lagringen ska ge. Demonstrationen byggde på en version av Playstation 4-spelet Marvel's Spider-Man, där data i den öppna spelvärlden strömmades in femton gånger snabbare än samma demonstration på en Playstation 4 Pro.

Demonstrationen visades endast för Wired, men en företagspresentation av samma demonstration letar sig nu ut på nätet. Det är Wall Street Journals journalist Takashi Mochizuki, som publicerar demonstrationen i videoformat i ett Twitter-inlägg. I videon visas hur nästa generations spelkonsol laddar in data på under en sekund, medan en Playstation 4 Pro genomför samma sak på strax över åtta sekunder.

Nästa sektion i demonstrationen visar hur nästa generations konsol kommer kunna strömma in data snabbt i realtid. I en sekvens där Spindelmannen svingar sig snabbt genom staden pausar bilden med jämna mellanrum på Playstation 4 Pro, då systemet inte hinner ladda in data snabbt nog. Samma demonstration på nästa generations spelkonsol flyter på utan pauser i uppspelningen.

Under avtäckandet i Wired-intervjun påstod Sonys chefsarkitekt Mark Cerny att nästa Playstation-konsol kommer utrustas med en SSD-baserad lagringslösning, som har dubbelt så stor bandbredd som den bästa SSD-lagringen på marknaden just nu. Detta kan potentiellt sett referera till PCI Express 4.0-gränssnittets bandbredd, snarare än lagringslösningens faktiska hastigheter.

En annan detalj som framkommer är att nästa konsol även ska bjuda på en sömlös Playstation Now-upplevelse, Sonys tjänst för strömmande spel över internet. Den sömlösa upplevelsen ska bygga på en förbättrad infrastruktur för molntjänsten, något som sannolikt är för nära i tid för att vara förknippat med Sonys nyligen presenterade samarbete med Microsoft runt just molntjänster.

Sony kommer inte närvara vid den årliga spelmässan E3 i år, där konkurrenten Microsoft väntas lyfta locket på planerna runt nästa generations Xbox-konsol. Det återstår att se om Sony väljer att lyfta på locket runt Playstation 5 ytterligare när konkurrentens planer är officiella.

Läs mer om Playstation:

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!