Strömmade speltjänster har verkligen varit på tapeten under 2019 och bland de största aktörerna syns Microsoft, Google och Sony, där sistnämnda bolag tog tjänsten Playstation Now till den svenska marknaden tidigare under året. Googles Stadia och Microsofts Project Xcloud dröjer istället till hösten 2019.

I början av juni arrangerades den traditionsenliga spelmässan E3 och under sin presentation delgav Microsft mer information om den stundade strömmade speltjänsten. Användare ska kunna strömma spel till valfri enhet på två sätt; dels via en egen Xbox-konsol och dels från företagets servrar. Nu visar Microsoft hårdvaran som ska användas, som i grunden är bolagets spelkonsoler.

Den amerikanska publikationen Fortune Magazine har talat med Microsofts Xbox-chef Phil Spencer samt Kareem Choudhry, chef över molnbaserade speltjänster, och i videoform sammanfattas detaljer kring strömningstjänsten. Choudhry förklarar att Microsoft numera ser på spel som en tjänst istället för en produkt, varför bolaget satsar på att ta spelandet till användare oavsett enhet.

Project Xcloud hardware.JPG

Variant av Xbox One S anpassad för montering i serverchassi.

Project Xcloud hardware 1.JPG

Serverchassi med plats för åtta Xbox One S-moderkort.

När det kommer till hårdvaran för Project Xcloud utnyttjar Microsoft sin gedigna bakgrund som konsoltillverkare. Eftersom många speltitlar på marknaden skräddarsys för att fungera med bolagets hårdvara utrustas servrarna med Xbox One S-konsoler och ett serverchassi med höjden 8,9 centimeter (2U) rymmer åtta sådana paket. Dessa servrar tar sedan plats i hallar i 13 olika regioner.

Avslutningsvis berättar Phil Spencer om att satsningen på strömmade speltjänster är en långsiktig sådan, där strömningen bara är ett sätt att distribuera tjänsten. Spencer menar att en lyckad strömningstjänst måste ha stöd bredden av betalningsmodeller som i dagsläget gäller spel. Detta innefattar att användaren kan köpa, hyra eller spela titlar gratis, där sistnämnda innebär att visst innehåll köps.

Huruvida Project Xcloud kommer erbjuda spelande och betalningar enligt de tre modellerna återstår att se. Tjänsten drar igång i oktober 2019 och initialt handlar det om ett betatest, men något exakt datum eller en ungefärlig prisnivå finns inte att tillgå. Känt är dock att de 3 500 speltitlar som är tillgängliga för Xbox One ska gå att köra, medan ytterligare 1 900 är under utveckling.

Läs mer om strömmade speltjänster: