Sony och Microsoft har sedan tidigare i vår bekräftat att företagens respektive konsolserier Playstation och Xbox får tillskott av nya medlemmar i slutet av år 2020. Då både nästa Playstation-konsol och Xbox Scarlett bygger på väldigt snarlik hårdvara väntas produkterna främst särskilja sig i mjukvarans funktioner och de tjänster som erbjuds ovanpå denna.

PSAssist3.jpg
PSAssist2.jpg

Ett patent som Sony beviljats kan vara en indikation om en funktion som ska särskilja nästa Playstation från huvudkonkurrenten. Patentet beskriver funktionen Playstation Assist, vilken som namnet antyder handlar om en röstassistent som drivs av algoritmer för artificiell intelligens.

I ett Twitter-inlägg skriver industrianalytikern Daniel Ahmad om den kommande funktionen. Hans analys av Sonys patent målar upp en bild av en funktion som kan komma att ge spelare aktiv hjälp i spel. Exempel på typer av hjälp innefattar att spelaren ska kunna fråga var närmaste hälsopaket eller ammunitionslåda finns, varpå Playstation Assist-funktionen markerar efterfrågat objekt på kartan.

Patentets beskrivning definierar Playstation Assist som en metod för hjälp till spelare, där frågor skickas till servrar som bearbetar frågorna och returnerar svaret till spelet däri spelaren ställt frågan. Frågor ska dels kunna ställas i form av röstkommandon, men tjänsten ska även kunna basera hjälp på text eller videoklipp.

Tanken med Playstation Assist ser alltså ut att vara att erbjuda spelare möjligheten att få hjälp direkt inifrån spelet, utan att de ska behöva söka upp hjälp med en annan enhet än själva spelkonsolen. Funktionen skulle även kunna användas för att få information om karaktärer i spelet, uppdatering om handlingen för den som är ny för en pågående serie, med mera.

Ett beviljat patent är inte detsamma som att en funktion definitivt ska implementeras i produkter som når marknaden. Att både Sonys och Microsofts kommande konsoler är väldigt likartade hårdvarumässigt ökar sannolikheten för att en AI-styrd spelassistent kan vara en del av det som ska få nästa Playstation-konsol att sticka ut från mängden.

Nästa generations Playstation-konsol och Xbox Scarlett släpps båda mot slutet av år 2020. Båda systemen baseras på AMD-hårdvara i form av arkitekturen Zen 2, en Navi-baserad grafikdel samt korta laddningstider via SSD-lagring.

Läs mer om nästa generations Playstation-konsol: