Både Microsoft och Sony har undan för undan avslöjat fler detaljer om företagens respektive spelkonsoler, där både Xbox Series X och Playstation 5 lanseras till julsäsongen 2020. Utöver detaljer om valet av processor och grafikdel är SSD-baserad lagring också navet i båda konsolerna.

XboxSeriesX_SSDlinkedin.jpg

Inget av företagen har dock avslöjat djupare detaljer runt SSD-lagringen. I ett inlägg på Linkedin avslöjar en före detta anställd hos Phison att Xbox Series X tillämpar en av företagens SSD-kontrollers som ansluter över PCI Express 4.0. Mer specifikt handlar det om budgetkontrollern PS5019-E19T som ansluter över NVM Express (NVMe) och PCI Express 4.0.

XboxSeriesX_SSDspecs.jpg
phison-xbox-ssd-ps5019-e19t.jpg

Enligt Phisons specifikationer för PS5019-E19T har kontrollern kapacitet för läshastighet på 3,6 GB/s och skrivhastigheter på 2,2 GB/s. Då varianten i Xbox Series X ansluter över PCI Express 4.0 kan Microsoft sannolikt utnyttja kontrollerns teoretiska maxgräns, vilket ökar läs- och skrivhastigheten till cirka 3,75 GB/s.

Anledningen till de relativt beskedliga hastigheterna sett till gränssnittet är att PS5019-E19T bygger på en tidigare PCI Express 3.0-kontroller som uppgraderats till PCI Express 4.0. Då själva kontrollerkretsen inte är byggd för det nya gränssnittet blir steget framåt sett till prestanda också blygsamt.

Kontrollerkretsens kapacitet för slumpartade läsningar och skrivningar (IOPS) når enligt specifikationen nivåer om 500 000 respektive 440 000, men det återstår att se om dessa värden skruvas upp något till implementationen i Xbox Series X. Ytterligare detaljer i Phisons specifikationer anger att kontrollern kan hantera en maximal lagringskapacitet om 2 TB.

XboxSeriesX_baksida.jpg
XboxSeriesX_framsida.jpg
XboxSeriesX_framsida.jpg

I en separat läcka letar sig bilder på Xbox Series X baksida ut på webben, där utbudet av anslutningar avslöjas. Dessa inkluderar en HDMI, två USB Type-A, nätverksanslutning via Ethernet och en optisk ljudutgång. Detta sällskapas av ytterligare en USB Type-A på konsolens framsida. Nämnvärt är att det handlar om en prototyp och att antal anslutningar kan komma att ändras till lansering.

Microsoft Xbox Series X lanseras i slutet av 2020 i samma veva som konkurrenten Playstation 5.

Läs mer om Xbox Series X: