Under gårdagen uppdagades uppgifter om specifikationer för AMD:s kommande flaggskepp Radeon RX 5950 XT, i folkmun populärt kallad "Big Navi". Uppgifterna avslöjades av en Twitter-användare som delade vad som uppgavs vara en kamerabild på specifikationer från minnestillverkaren SK Hynix, vilka tillverkar bland annat det HBM2-minne grafikkortet påstods använda.

Kamerabilden avslöjade ett kraftfullt grafikkort med 24 GB grafikminne av typen HBM2 och hela 5 120 streamprocessorer. Nu går SK Hynix själva ut med ett pressmeddelande där läckan dementeras med emfas, där den läckta kamerabilden och specifikationerna den avslöjar kallas "fake news".

Motivationen till den tydliga markeringen mot de falska uppgifterna ska enligt pressmeddelandet vara att skydda kunder, partnerföretag och SK Hynix själva. Huruvida dementin innebär att Big Navi faktiskt utrustas med HBM2 eller ej och om övriga specifikationer stämmer återstår därför att se, men att AMD:s prestandakort lanseras i år har vid flertalet tillfällen bekräftats av företagets VD Lisa Su.

I samband med dessa uttalanden har Lisa Su även bekräftat att grafikarkitekturen RDNA 2 når marknaden under år 2020, vilket potentiellt innebär att Big Navi baseras på den nya arkitekturen. Detta görs mer sannolikt av det faktum att AMD levererar både processor- och grafikdel till Microsofts spelkonsol Xbox Series X, vars grafikdel nyligen fick RDNA 2 bekräftat.

Läs mer om AMD "Big Navi":