Den 20 augusti 2018 presenterade Nvidia grafikarkitekturen "Turing", där dedikerad hårdvara för ray tracing i realtid var Geforce RTX 2000-avtäckandets mest uppmärksammade funktion. I snart två år har arkitekturen varit det senaste på konsumentmarknaden, men för datacenter har grafikjätten lyft på skynket för "Ampere", vilket också är på gång för konsumentkort.

En lång rad rykten kring specifikationer och prestanda för den konsumentorienterade Geforce RTX 3000-serien har skymtats de senaste månaderna, tillsammans med bilder av en kylarlösning som kan ta plats på Geforce RTX 3080. Familjen sägs göra debut under året, men exakt lanseringsdatum är höljt i dunkel. Nu förklarar Gamersnexus att det officiella avtäckandet sker den 9 september.

Informationen härrör från samtal med Nvidias partnertillverkare, vilka dock lämnar spelrum om någon dag framåt eller bakåt från den 9 september. Det faktum att det talas om ett avtäckande antyder att tillgänglighet i butik ligger ytterligare en bit in i framtiden, vilket lämnar utrymme för att ryktet om den 17 september som lanseringsdag för Geforce RTX 3090 kan stämma.

Uppgifter pekar också mot att Nvidia återanvänder strategin från Turing-lanseringen, där de mest kraftfulla korten släpps först och att familjen successivt utökas nedåt i pris- och prestandaklass. Hur korten placerar sig prismässigt är en detalj som i de många läckorna lyst med sin frånvaro, och Gamersnexus framhåller avslutningsvis att även partnertillverkarna svävar i ovisshet på den punkten.

Presentationen lär bli en direktsänd historia och Nvidia avslöjar troligtvis information om tidpunkt och strömningsplattformar någon vecka innan tillställningen.

Läs mer om Ampere: