Digitalisering av valutor och betalmetoder är en pågående process som accelererat på senare år. Enkla digitala betalningar med tjänster som Swish dominerade den svenska marknaden, och framgångarna för kryptovalutor har fått såväl banker som nationella myndigheter att titta på digitalisering av valutor. Ett storföretag som tar sig an båda dessa spår är Facebook, som i juni 2019 avtäckte den digitala valutan Libra med tillhörande organisation.

The Libra Association bestod då av ett flertal stora internationella banker och aktörer inom betalkort. Tanken var då att Libra dels skulle agera en digital motsvarighet av olika länders valutor, och dels en enhetlig Libra-valuta som skulle kombinerade samtliga valutor i en. Planerna ifrågasattes dock internationellt där en ovilja att låta det redan stora och ifrågasatta företaget Facebook ha ledartröjan för en internationell digital valuta.

Som resultat av detta lämnade flera stora aktörer projektet, däribland Paypal, Mastercard, Vodafone och Ebay. Den ursprungliga planen var att lansera Libra i juni år 2020, men efter avhoppen sköts planerna på framtiden. Nu meddelar organisationen att lanseringen istället sker tidigt år 2021, rapporterar Ars Technica. När Libra väl går skarpt består den endast av en enskild digital valuta, där ett Libra-mynt motsvarar exakt en amerikansk dollar (USD).

En associerad del av Libra är också vad som idag kallas Novi, men som vid fjolårets avtäckande kallades Calibra. Det handlar om en digital plånbok som använder Libra-mynt för att möjliggöra betalningar på webben, där Facebooks sociala nätverk föga oväntat är ett tidigt tillämpningsområde. Den ursprungliga planen var att Novi skulle göras tillgänglig på bred front när Libra lanseras skarpt, men i samband med att valutan skalas ned sker detsamma med ambitionerna för Novi.

När plånboken gör premiär tillsammans med Libra görs den endast tillgänglig i USA och några sydamerikanska länder, för att sedan expanderas över tid. Novi har stött på oväntade bekymmer och anger enligt Ars Technicas rapport att bolaget behövt ansöka om licens för digital valuta i samtliga amerikanska stater individuellt, och att godkännande fortfarande saknas i så mycket som tio stater.

De stora företag som fortfarande ingår i The Libra Association inkluderar bland annat streamingtjänsten Spotify och taxitjänsten Uber. Inget av dessa bolag har ännu meddelat hur de avser att använda Libra, utan inväntar istället hur den mottas innan de beslutar sig. Dessa uttalanden antyder att inte heller gruppens medlemmar står helt bakom Libra när den väl går skarpt.

Avhoppade medlemmen Paypal har sedan tidigare meddelat att företaget istället ställer sig bakom befintliga kryptovalutor som betalmetod. Libra väntas preliminärt lanseras i januari år 2021, förutsatt att inblandade kontrollmyndigheter ger sitt godkännande i tid.

Läs mer om Libra: