AMD:s inträde på den bärbara marknaden skedde på allvar tidigare i år med Zen 2-baserade "Renoir"-familjen, kryptiskt nog döpt Ryzen 4000-serien. Här parades upp till 8 kärnor och 16 trådar med grafik ur bolagets Vega-katalog, en kombination som gav Intel det hett om öronen på laptopmarknaden – men även AMD:s egna stationära Zen 2-kisel i form av "Matisse" fick på nöten.

I och med CES-mässan under januari månad väntas AMD följa upp "Renoir" med "Cezanne" och fullborda Ryzen 5000-serien. I denna väntas en av toppmodellerna bli den åttakärniga Ryzen 9 5900H, där H-suffixet står för högre strömbudget och därigenom högre prestanda. Denna modell gör nu ett prematurt uppträdande i resultatdatabasen för Geekbench, som i mellandagarna visat sig gå varm.

5900h-geekbench.JPG

Ryzen 9 5900H i Geekbench – via TUM_APISAK

Det enkeltrådade resultatet om 1 520 poäng representerar ett kliv upp om närmare 40 procent från "Renoir"-generationens topprocessor Ryzen 9 4900HS, som mäktar med strax under 1 100 poäng i testet. Även det flertrådade testet tar ett märkbart steg upp från dryga 7 000 till 9 325 poäng – en drygt 30-procentig prestandaökning. En stor del i ekvationen kan tillskrivas "Cezanne" och dess högre klockfrekvenser, maximalt hela 4,60 GHz.

Den enkeltrådade prestandan hos "Cezanne" knockar inte helt oväntat Intel och dess Skylake-baserade Core i9-10900 – mer oväntat är kanske att bärbara Ryzen 9 5900H lyckas matcha Intels tiokärniga processor ämnad för stationärt bruk trots ett undertag om två kärnor. Färdiga produkter med "Cezanne"-processorer under huven har av misstag redan lagts ut till försäljning, vilket tyder på en snar lansering.

Mässan CES 2021 ser ut att kunna bli en kavalkad av intressanta hårdvarulanseringar – Intel tros vara på gång med "Rocket Lake-S" för stationärt bruk, medan AMD står i startgroparna med APU:erna i "Cezanne"-familjen. Med lite tur tillkännager bolaget även "Genesis Peak", nästa generations Threadripper – den som är med under januari månad får se.

Läs mer om AMD: