Den globala kretsbristen påverkar i allt större utsträckning produkter som ligger långt bortom vad som traditionellt anses vara konsumentelektronik. Även om det precis nyligen börjat uppmärksammas utanför entusiastsfären har bristen sedan hösten 2020 varit skriande, något som märktes in minst vid lanseringarna av nya processorer, grafikkort och spelkonsoler.

I samband med Sonys kvartalsrapport berättar bolaget att försäljningen av Playstation 5 trots bristen överstiger försäljningen av Playstation 4 under motsvarande period. Trots att spelkonsolen upplevs vara närmast omöjlig att få tag på har den sålts i 7,8 miljoner exemplar, att jämföra med 7,6 miljoner av förra generationen under samma tidsspann.

As I said earlier, we’re aiming for more sales volume than the PS4 [during year 2]. But can we drastically increase the supply? No, that’s not likely

Den bristande tillgängligheten av Playstation 5 och försäljningen talar för att efterfrågan vida överstiger Playstation 4, och den som hoppats på en lättnad lär bli besviken. Sonys ekonomichef bedyrar till investerare att målet är att Playstation 5 fortsatt ska kunna utprestera Playstation 4 i försäljning, med brasklappen att Sony inte har möjlighet att "drastiskt" öka tillgången.

Finansiellt har Sony brutna räkenskapsår som inleds den 1 april. Under det andra räkenskapsåret för Playstation 4 såldes spelkonsolen i 14,8 miljoner exemplar och det är den siffra bolaget vill överträffa med Playstation 5 under perioden 1 april 2021 till 31 mars 2022.

ps5_18.jpg

Att ändra i spelkonsolens design en möjlighet för att lätta på bristen

Att butikshyllorna gapar tomma ska delvis bero på rådande kretsbrist, men också att tillgången på andra komponenter är fortsatt skral i svallvågorna av att världen stängde ned våren 2020. Exakt hur de ska kunna lösa dessa bitar är ännu oklart, men ekonomichefen lägger fram som alternativ att de kan vända sig till andra leverantörer och "ändra designen" på spelkonsolen. Med detta avses sannolikt den invändiga elektronik och inte dess utvändiga utseende.

Källa: Video Games Chronicle

Har du fått tag på en Playstation 5 eller väntar du fortfarande?