Det är hög efterfrågan på kretsar till allt från datorkomponenter till smarta termometrar. Kapaciteten hos tillverkare är långt från tillräcklig för att möta hela världens behov, vilket innebär att de tvingas prioritera. De stora teknikbolagen, som ofta är storkunder direkt hos tillverkare går generellt sett först. För närvarande prioriteras även fordonsindustrin, efter vädjan från myndigheter världen över. Det innebär att mindre och mellanstora aktörer är de som i största grad faller bort, både hos tillverkare och hos distributörer.

Företag ställs inför att antingen söka sig till andra alternativa källor för sina inköp, eller potentiellt behöva stoppa sin produktion och därmed sin verksamhet. Det har alltid funnits förfalskade produkter, men med kretsbristen och ökad desperation beskrivs den kinesiska marknaden svämma över av förfalskade kretsar i ännu högre grad. Detta rapporteras av både inhemska China Economic Observer samt varnas för av forskare på Center for Advanced Life Cycle Engineering.

Utöver rena kopior handlar det även om äldre produkter som paketeras om samt äkta produkter som inte når upp till kvalitetsstandarder och egentligen ska kasseras. En majoritet av förfalskningarna påstås stanna i landet, men de tar sannolikt även plats i färdiga elektronikprodukter som sedan exporteras internationellt.

Även med omfattande testprocedurer är det inte alltid helt enkelt att upptäcka att det rör sig om förfalskningar. Det kan vara särskilt svårt att upptäcka när produkten är äkta i grunden, men av undermålig kvalitet. De kan fungera korrekt till en början, men sedan orsaka fel eller sluta fungera efter viss tid eller vid högre belastning. Enligt en källa till China Economic Observer med insyn i produktionen förekommer det även att mindre ärliga distributörer blandar äkta produkter med oäkta. Det gör det ännu svårare för små företag, vars testkapacitet är lägre, att upptäcka de falska komponenterna.

Det är trots det högst osannolikt att råka få ett grafikkort eller en processor med oäkta kretsar. Stora tillverkare likt AMD och Intel har bland annat identifikation för sina processorer i enhetens read-only-minne (ROM) vilket gör dem mycket svåra att förfalska. Utöver det får de ofta sina komponenter direkt från tillverkare eller från de väletablerade stora distributörerna där risken för oäkta kretsar är mycket låg. Jämförelsevis är exempelvis komponenterna i SSD-enheter betydligt enklare att skapa trovärdiga kopior av.

Den största risken ligger dock inte i förfalskade datorkomponenter, åtminstone inte för privat bruk. Det som oroar forskare och bevakare av marknaden är komponenter som hamnar i sjukvårdsutrustning, elprodukter eller andra situationer där ett kritiskt fel kan få allvarliga konsekvenser. För ungefär en månad sedan hade mängden inrapporterade förfalskningar inte förändrats nämnvärt, men det väntas öka under årets gång.

Har du råkat ut för en förfalskad komponent någon gång? I vilket sammanhang?