När Microsoft avtäckte Windows 11 och lanserade testversioner genom Windows Insider framkom även att det nya operativsystemet ställer nya säkerhetskrav. Med Windows 11 måste systemet ha ett UEFI med stöd för Secure Boot och Trusted Platform Module 2.0 (TPM 2.0). Det sistnämnda var till en början en dedikerad krets integrerad på moderkort, men har under senare år hamnat i processorer istället. Hos Intel och AMD flyttade TPM 2.0 in med Core 8000-serien respektive Ryzen 3000-serien.

För att kunna installera Windows 11 måste användare med äldre generationer därmed antingen uppgradera eller köpa en TPM-enhet som separat tillägg och ansluta mot sitt moderkort. De testversioner som finns tillgängliga genom Windows Insider-programmet kan kravet kringgås, men enligt Microsofts programansvarige Aria Carley blir det inte möjligt med den slutgiltiga versionen.

Processorer med stöd för Windows 11

Under en livesänd frågestund besvara Carley frågor om specifikt uppgradering till Windows 11 och förklarar att datorer som inte möter Microsofts hårdvarukrav inte ens tillåts ladda ned uppgraderingen. De blockeras helt, vilket Carley förklarar beror på att Microsoft är måna om att enheter håller sig säkra och stödjs ordentligt.

De nya hårdvarukraven har väckt en del kritik från användare. Microsoft har visserligen krävt stöd för TPM 2.0 från datortillverkare sedan 2016 och färdigbyggda system och bärbara datorer har därmed sedan dess stöd för det. De som själva bygger sina datorer kan däremot nu stå med i övrigt kapabla system där hårdvara med förhållandevis få år på nacken utesluts. Carley medger att "det suger" för vissa användare, men att Microsoft står fast vid beslutet.

Med rådande kretsbrist är flertalet datorkomponenter både dyra och svåra att få tag på samtidigt som priset på TPM-moduler skjuter i höjden till följd av de nya kraven. Windows 10 fortsätter dock stödjas fram till år 2025, för de som inte har möjlighet eller inte vill uppgradera senare i år.

Stödjer din enhet Windows 11 för närvarandet?