Den mångsysslande tillverkaren Gigabyte har hamnat i blåsväder för exploderande nätaggregat och högst tveksam hantering av följderna. Bolaget ger dock inte upp på nätaggregat och avtäcker nu UD10000GM PG5, som stödjer det uppdaterade PCI Express 5.0-protokollet. Den mest framträdande skillnaden är en ny anslutning för grafikkort, men Gigabytes färska produktsida visar på att förvirringen kring denna kontakt är stor.

I höstas kikade den nya anslutningen fram, i form av en 16-pinnarskontakt. Fyra används för kommunikation och resterande svarar för ström, enligt samma format som Nvidia sjösatte med Geforce RTX 3000-kort i Founders Edition-utförande, en kontakt som hittills inte fått fäste hos andra tillverkare. När nästa generations grafikkort debuterar blir den uppdaterade kontakten sannolikt mer utbredd, eftersom tillverkare av nätdelar nu hoppar på tåget.

För att en standard ska få fäste kan ett gemensamt sätt att tala om den vara avgörande, men med nätdelen UD10000GM PG5 satsar Gigabyte på fyra synonymer. Den benämns dels som en 16-pinskontakt som kan mata 600 watt, dels som en PCI Express 12+4-kabel. På nätdelen är förkortningen "12VHPWR" tryckt och avslutningsvis beskrivs den kort och gott som "PCIE 5.0-kabel".

GP-UD1000GM-PG5 2.PNG
GP-UD1000GM-PG5 1.PNG

Gigabytes nytillskott är en påkostad och helt modulär modell med 80 Plus Gold-certifiering samt en maximal effekt om 1 000 watt. Företaget skyltar med en uppsjö av säkerhetsfunktioner för bland annat överspänning, hög temperatur och för högt effektuttag. Tillsammans med 10 års garanti borgar detta för att Gigabytes nya nätdel inte är förklädd pyroteknik. Under det 140 millimeter långa skalet finns japanska kondensatorer, kylflänsar och en vätskelagrad 120-millimetersfläkt som ska hålla produkten sval.

Bland de medföljande kablarna syns den klassiska 24-pinnarskabeln, SATA-, EPS-, molex- och floppy-kabel. Därtill finns anslutningar för vanliga PCI Express-anslutningar med åtta kontaktstift, vid sidan av den färska 16-pinnarsvarianten. Att det finns många alternativa benämningar för den senare är inte överraskande, men kan vara nyttigt att känna till om nytt nätaggregat ska inhandlas framöver. Framtiden får utvisa vilket namn som branschen slutligen enas om, men också när UD10000GM PG5 släpps och till vilket pris.

Läs mer om nätdelar: