För tillfället är den mesta aktuella standarden för trådlöst nätverk Wifi 6 och 6E, tidigare 802.11ax, som färdigställdes under 2019 och sedan utökades till frekvensbandet 6 GHz i samband med 6E-uppdateringen. Ännu högre hastigheter väntar dock runt knuten, då nya standarden Wifi 7 demonstrerades för första gången av Mediatek, i slutet av januari.

Nu ger sig även Broadcom in i leken och presenterar sitt utbud för Wifi 7, i form av systemkretsar för routrar. Broadcom har ingen direkt försäljning av produkter till konsumenter, utan tillhandahåller plattformar som andra företag sedan kan nyttja för att utforma sina produkter. Det som presenteras är dels systemkretsar, dels olika slags referensmodeller som tillverkare sedan kan bygga vidare på eller nyttja som de är.

Med Wifi 7 är fokus bland annat bandbredd och standarden är tänkt att leverera 2,4 gånger högre bandbredd jämfört med föregångarens teoretiska maxgräns om 9,6 Gbps. Det ska uppnås genom att nyttja både 320 MHz-kanalerna och nytt stöd för 4K quadrature amplitude modulation (QAM). Det inkluderar även multi-link operation (MLO), vilket ska kombinera flera kanaler över flera frekvensband samtidigt och minska latens.

wifi7-ref-design.png

Stöd för samtliga tekniker finns integrerat i Broadcoms referensmodeller, tillsammans med stöd för 10 Gigabit Ethernet-portar för trådbundna anslutningar. Broadcom erbjuder dock inte endast diverse alternativ för att tillverkare ska uppnå Wifi 7 utlovade bandbredd och hisnande trådbundna hastigheter, det finns även ett flertal andra minst sagt intressanta tillägg att laborera med.

Ett av dem är RGB-belysning, vars exakta syfte är något oklart. Det kan vara tänkt för rent praktiska ändamål, som exempelvis kunna justera färger för att indikera routerns status. En annan möjlighet är att det helt enkelt är för att kunna utrusta routermodeller som riktar sig mot gaming-segmentet med det absolut viktigaste gaming-tillbehöret som finns – belysning i alla regnbågens färger.

Källa: Anandtech

Vill du ha en router med RGB?