Under hösten lanseras de första konsumentklassade SSD-enheterna med stöd för PCI Express 5.0, där både läs- och skrivhastighet väntas öka markant mot föregående modeller som använder gränssnittet PCI Express 4.0. Tidigare i veckan dök Samsungs första PCI Express 5.0-kompatibla enhet upp i en databas och utöver den ska flertalet namnkunniga aktörer lansera egna modeller.

mp700.PNG

En av dessa aktörer är amerikanska Corsair, som på en ny landningssida för AMD:s kommande AM5-plattform visar upp de första prestandasifforna för sin kommande SSD-enhet MP700. I det publicerade diagrammet uppvisar den nya enheten sekventiella läshastigheter på 10 000 MB/s medan den sekventiella skrivhastigheten specificeras till 9 500 MB/s.

Hastigheterna som presenteras en bra bit under det teoretiska maxtaket för fyra banor PCI Express 5.0, men det är samtidigt inte heller ovanligt att första generationens enheter för ett nytt gränssnitt inte klarar att mätta kommunikationsbussen helt. Intressant nog är dock även siffrorna lägre än de som presenterats för de Phison-bestyckade modellerna från Apacer och Zadak, där dessa påstås nå 13 000 MB/s i sekventiella läsningar samt 12 000 MB/s i sekventiella skrivningar.

Nu avslöjar inte Corsair vilken kontrollerkrets de använder ihop med MP700, men sett till företagets nära samarbete med Phison för tidigare modeller är det ingen högoddsare att det sistnämnda bolaget står för den biten även denna gång. Huruvida Corsair är mer realistiska med sina angivna prestandasiffor eller om de faktiskt erbjuder sämre hastigheter än konkurrenterna återstår att se i samband med lanseringen – något som väntas ske i anslutning till AMD:s utrullning av Ryzen 7000.

Läs mer om SSD-enheter med PCI Express 5.0: