Med Intel Core 13000-serien och AMD Ryzen 7000 följer styrkretsarna Z790 respektive X670, som båda generellt tar plats på dyra till mycket dyra moderkort. Att ha ett stabilt och lagom funktionsrikt moderkort som grund för en ny dator är givetvis viktigt, men för de flesta tillför de absoluta toppmodellerna inte särskilt mycket. Utanför instegsklassen är det också sällan moderkortet sätter gränsen för hur snabb datorn är.

► Läs alla artiklar från #CES-2023

På CES-mässgolvet presenterar Asrock stolt bevis på motsatsen, där moderkort utsmyckade med blixtsnabbt Sonic the Hedgehog-tema självklart är rätt sätt att nå nya hastigheter. Moderkortet i fråga följer formfaktorn Micro ATX och är bestyckat med Intels färska och mer plånboksvänliga styrkrets B760, som matchar de färska "Raptor Lake"-processorerna utan överklockningsstöd.

IMG_6657.jpg
IMG_6659.jpg
IMG_6662.jpg
sonic.jpg

Moderkortet heter B760M PG Sonic Wifi och paradnumret är den blå-silvriga estetiken som återfinns på kylflänsar för styrkrets, M.2-enheter och strömmatningen som omger LGA 1700-sockeln. När lådan lyfts ur den färgstarka kartongen skyddas sockeln av en tematisk plastlucka med världens snabbaste igelkott. I anslutning till I/O-panelen i bakkant återfinns samma tema, men också en liten skärm med en animerad guldring direkt hämtad från 90-talets Sega-stinna dagar.

Vid sidan av ögongodis är B760M PG Sonic Wifi bestyckad med helt vanliga funktioner som fyra DDR5-minnesplatser, en PCI Express 5.0 x16-anslutning och en x1-variant, inbyggt Wifi och tre M.2-platser för PCI Express 4.0-enheter. Bland anslutningarna på nämnda I/O-panel finns 2,5 Gbps Ethernet, fyra USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps) samt två USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) varav en är USB Type-C.

Asrock B760M PG Sonic Wifi har stöd för både Core 12000- och Core 13000-serierna och landar i butik inom kort. Priset landar kring 2 500 kronor.

Sponsormeddelande

Elgiganten sponsrar SweClockers bevakning av CES 2023

Är du på jakt efter det senaste inom hemelektronik? På Elgiganten finns allt en teknikfantast kan önska sig inom bland annat gamingprodukter, datorer och datorkomponenter. Alltid med prismatchning* och fri frakt över 500 kronor.

Månadens gamingdeals hos Elgiganten

* Vi strävar alltid efter att ha det lägsta priset på marknaden. I de fall vi inte lyckas, ger vår prismatch dig det lägsta priset på våra produkter. Vår prismatch gäller gentemot alla svenska konkurrenter och vid köptillfället. Allt du behöver göra är att dokumentera och visa att produkten kan köpas till angivet pris.