Med allt fler spelare på planen är streamingmarknaden betydligt mer splittrad nu än för några år sedan, när jättar som Netflix regerade förhållandevis ostört. Med fler tjänster, uppskruvade priser och en med lågkonjunkturen ökande priskänslighet överväger allt fler att avsluta ett eller flera abonnemang.

I en global undersökning utförd av konsultbolaget Simon-Kucher är Sverige en av de marknader som ser störst minskning i total budget för streaming-relaterade abonnemang. Där syns en nedgång på 15 procent, från 300 till 250 kronor. Samtidigt minskar betalningsviljan för varje enskilt abonnemang till 80–125 kronor, istället för tidigare 100–130 kronor.

Undersökningen genomfördes i maj i år och omfattar 11 910 personer totalt, varav 975 svenskar. Från undersökningen framgår att 33 procent av de svarande svenskarna planerar att säga upp en eller flera streamingtjänster under det kommande året. Nästan hälften, totalt 48 procent, svarar därtill att de skulle säga upp minst ett av sina befintliga abonnemang innan de skaffar nya.

Genomsnittet är två streamingtjänster per person och för 80 procent är priset det viktigaste, följt av ett brett utbud. De flesta som vill säga upp ett abonnemang uppger att de antingen vill spara pengar, har för många abonnemang eller att tjänsterna inte känns tillräckligt prisvärda.

Apple TV+ ligger sämst till globalt

global skala är det Apples streamingtjänst som ligger värst till, där en prishöjning resulterat i att fler ser tjänsten som mindre prisvärd än konkurrenterna. Netflix och Amazon ligger något bättre till – där är det cirka 20 procent av deltagarna som planerar säga upp sitt abonnemang det kommande året. Även Disney Plus landar i närheten, med 24 procent av de deltagande som överväger uppsägning.