Ayaneo är en Hong Kong-baserad tillverkare av olika handhållna speldatorer som alla drivs av AMD Ryzen-kretsar. Företaget grundades så sent som 2020 men har redan hunnit släppa en drös produkter. I fjol släpptes sex modeller och hittills i år har fem nya modeller sett dagens ljus. Ayaneo har även presenterat ytterligare två handhållna speldatorer, den här gången med dubbla skärmar à la Nintendo DS.

Nu är företaget tillbaka igen, med modellen Retro Mini PC AM01 som är något helt annat än dess tidigare modeller. För det första har den varken skärm eller tangentbord då det är en stationär dator, och för det andra har den en design som hämtar inspiration från 1980-talets Macintosh-datorer.

Datorn är en NUC-liknande mini-PC som drivs av antingen Ryzen 7 5700U eller Ryzen 3 3200U. Den tidigare kostar så klart lite mer, men ger också betydligt högre prestanda med Vega 8-grafik, 8 Zen 2-kärnor med 16 trådar och modernare Wifi- och Bluetooth. Allt är inhyst i ett chassi med volym på runt en liter med ett gäng kontakter på baksidan och ett par på framsidan. Den är tänkt att användas liggande, men kan även placeras på högkant med kontakterna uppåt för att se likheten med ursprungliga Macintoshen.

Ayaneo Retro Mini PC AM01 levereras med Windows 11 Home, förinstallerat för kunder som beställer datorn med minne och SSD eller som licensnyckel för de som beställer den ”naken”. Priset för de som beställer via företagets Indiegogo-kampanj med 5700U utan minne eller SSD är cirka 2 300 kronor och företaget planerar att börja skeppa datorn i december.