Roon är en unik prenumerationstjänst för musik som inte ger kunder tillgång till någon musik utan istället ett serverprogram och mobilapplikationer för att styra servern och skicka musiken till i stort sett vilka högtalare som helst via Airplay, Chomecast och andra tekniker. Tjänsten är populär i audiofilkretsar och företaget bakom säljer även särskilda NUC-baserade servrar som utlovar en optimal upplevelse med både ägd musik och musik strömmad från Tidal eller Qobuz.

Företaget har nu lanserat en ny modell av servern Nucleus, rapporterar Tom's Hardware. Den heter Nucleus Titan och tillverkas i tre varianter där två har lite mer vågat utseende: Ovansidan täcks av antingen trä- eller marmorimitation. Den tredje har färgen ”metall”, vilket passande nog ser ut att vara titan eller åtminstone en titanliknande färg.

Nucleus Titan bygger precis som de tidigare modellerna Nucleus och Nucleus Plus på NUC-plattformen, och precis som tidigare har Roon inte avslöjat några exakta tekniska detaljer. Vilken processor den har eller hur mycket och vilken typ av arbetsminne som sitter i den är okänt. Roon har tidigare förklarat avsaknaden av exakta specifikationer med att de kan ändras efterhand och inte är viktiga.

Roon påstår att den är 36 procent snabbare, 37 procent mer strömsnål och har 80 procent snabbare minne än de tidigare modellerna, men eftersom de exakta prestandasiffrorna för dessa inte heller är kända säger det inte mycket.

Den nya modellen har fortfarande inte fått en egen produktsida på Roons webbplats, men enligt Tom's Hardware kommer den kosta 3 700 dollar i USA och om den någonsin dyker upp i Sverige lär den alltså kosta uppåt 50 000 kronor med moms.

Användare som inte vill lägga tiotusentals kronor på en specialserver kan köra Roons specialversion av Linux, Roon OS, på en egen NUC eller annan billig x86-dator.