Under skalet på Razers mekaniska brytare

Razer har, likt de flesta andra tillverkarna av mekaniska tangentbord, använt sig av brytare från det välrenommerade tyska företaget Cherry i alla sina tidigare modeller av Blackwidow Ultimate. Till årets modell gör dock Razer en helomvändning och bestyckar tangentbordet med en egenutvecklad variant som de själva kallar "världens första mekaniska brytare designad för spel".

IMG_9103.jpg

Razer Green

Cherry MX Blue

Aktiveringspunkt

1,9 mm

2,2 mm

Akt.punkt vs. Återst.punkt

0,4 mm

0,7 mm

Livslängd

Upp till 60 miljoner nedslag

Upp till 50 miljoner nedslag

Kraft för aktivering

50 g

50 g

Tanken från Razers sida med en egen brytare var att skapa ett alternativ som inte utvecklats för skrivande i första hand. Företagets gröna brytare som används i Blackwidow Ultimate strävar efter att efterlikna Cherrys blåa modell på många sätt, men det finns en parameter som skiljer sig – aktiveringspunkten.

Cherry MX Blue aktiveras när stammen trycks ner 2,2 mm och återställs när stammen släpps upp till 1,5 mm. Detta innebär att det finns ett avstånd på cirka 0,7 mm som stammen måste färdas innan brytaren kan aktiveras igen. Enligt Razer är detta avstånd tillräckligt stort för att bli en nackdel för spelare (främst inom RTS-genren) som "svävar" precis ovanför aktiveringspunkten med tangenterna för att göra flera snabba nedtryck efter varandra.

GreenKey1.jpg

Razers lösning på problemet är att helt enkelt ha en tidigare aktiveringspunkt på sin egenutvecklade brytare vid 1,9 mm. Detta minskar avståndet mellan aktiveringspunkten och återställningspunkten till 0,4 mm, vilket i slutändan ska göra livet lättare för e-sportare världen över och öka deras APM (actions per minute).

OrangeKey1.jpg

Razer Orange

Cherry MX Brown

Aktiveringspunkt

1,9 mm

2,0 mm

Akt.punkt vs. Återst.punkt

0,4 mm

0,5 mm

Livslängd

Upp till 60 miljoner nedslag

Upp till 50 miljoner nedslag

Kraft för aktivering

45 g

45 g

Förutom den gröna brytaren introducerar även företaget en orange variant som ska komma att användas i årets upplaga av Blackwidow Ultimate Stealth. Denna är byggd för att efterlikna Cherry MX Brown, vilket innebär taktil feedback fast utan det distinkta "klickande" ljudet från de blåa vid aktivering. Till skillnad från de blåa brytarna har dock de bruna en relativt tidig aktiveringspunkt, vilket gör att det endast skiljer 0,1 mm mellan dessa och Razers nya orange modell.

kailh.jpg

Inte helt oväntat är det inte Razer själva som tillverkar de nya brytarna, utan detta läggs istället ut på en tredjepartstillverkare. Detta är något som Razer är väldigt öppna med, även om namnet på tillverkaren inte avslöjas på företagets webbplats. En närmare titt på brytares skal skvallrar dock om den ursprungliga tillverkaren då dennes logotyp återfinns under Razers dito – nämligen kinesiska Kailh.

Det kinesiska företaget Kailh, eller Kaihua Electronics Co i sitt fullo, grundades 1990 och tillverkar huvudsakligen olika typer av mikrobrytare, reläer samt kontaktdon åt en rad olika aktörer. Sedan ett par år tillbaka finns även mekaniska brytare för tangentbord i företagets produktportfölj, men dessa har huvudsakligen använts av asiatiska tillverkare för inhemsk försäljning.

kailh1.PNG
kailh2.PNG

För en period sedan gick Cherrys patent ut på deras mekaniska brytare, vilket gör det möjligt för andra tillverkare att använda tekniken bakom dessa i egna produkter. Kailh var tidigt ute med att ta till vara på detta och saluför i dagsläget en serie brytare med nästintill identiska specifikationer som de Cherry MX-modeller vi är vana att se – inklusive färgkodning och känsla.

Av allt att döma baseras även Razers brytare i grunden på dessa Cherry MX-"kloner", men för att vara på säkra sidan passar vi på att värma upp lödkolven och kika på insidan av nykomlingen.

IMG_9113.jpg

Med brytaren avlödd och locket borttaget möts vi av en ytterst välbekant syn. Den inre uppbyggnaden av Razers gröna brytare är nästintill en identisk avbildning av Cherrys blåa variant, vilket i sig inte är något negativt då det är detta som Kailh har strävat efter vid tillverkningen.

IMG_9114.jpg

En närmare titt på kontaktpunkterna avslöjar en uppbyggnad som nästan inte går att skilja från Cherrys tidigare patentskyddade system. Kailh har dock inte guldplätterat dessa, till skillnad från sin tyska konkurrenter som hävdar att det är en viktig del för att hålla kontaktpunkterna korrosionsfria.

IMG_9116.jpg

Det som primärt skiljer Razers gröna brytare från både Kailhs och Cherrys blåa brytare är utformingen av stamkragen. Fasningen i denna vita halvtransparenta plastbit är nämligen det som avgör när kontaktpunkterna ska nudda varandra, och genom att ändra formen på denna vid tillverkningen går det att flytta aktiverings- samt återställningspunkterna.

Subjektiva åsikter kring Razers mekaniska brytare

Med Cherry MX Blue i backspegeln var Razers tanke med sin egendesignade brytare att bibehålla grundkänslan från de tidigare Blackwidow-modellerna och det har företaget lyckats riktigt bra med. Razers gröna brytare är verkligen extremt lika de blåa Cherry-varianterna i känsla, och det får ju ändå anses som ett ganska gott betyg till Kailhs tillverkningsprocess.

Även om många var snabba med att avskriva Razers modifierade aktiveringspunkt som ett billigt marknadsföringsknep så är det faktiskt just den som utmärker brytaren vid användande. Då Cherrys blåa modell har en förhållandevis djup aktiveringspunkt blir skillnaden till Razers gröna brytare mer påtaglig än många tror, även om undertecknad själv sällan känner behovet att trycka ned samma tangent flera gånger snabbt efter varandra.

Rent mekaniskt och finishmässigt känns Kailhs brytare väldigt bra och utan antydan att man har sparat in på materialval. Samtidigt är det ytterst svårt att bedöma dessa brytare utan långtidstester i det vilda, ett område där exempelvis Cherry har visat framfötterna rejält.