Slutsats

I känd stil är det nästintill omöjligt att bedöma kringutrustning som tangentbord utan att blanda in subjektiva åsikter och personliga preferenser. Olika användarmönster och varierande applikationer gör att det inte finns en ultimat modell som passar alla, utan vi rekommenderar alltid att man försöker prova på tangentbordet i exempelvis en butik innan eventuellt köp genomförs.

IMG_9100.jpg

Med detta sagt är 2014-års version av Blackwidow Ultimate på många sätt väldigt lik sin föregångare från förra året. Modellens stomme har inte ändrats nämnvärt under sina fyra inkarnationer, och även om den är väldigt kvalitativ och stabil (speciellt sedan de tog bort den högblanka finishen under förra året) så är det svårt att bortse från att den känns en smula oergonomisk. Detta föranleds mycket av att tangentbordet saknar ett handlovsstöd, samt att modellens höjd ligger i ett mellanläge där det kan bli svårt att komplettera med ett i efterhand.

Tangentbordets bakgrundsbelysning, som även den gör repris från föregående år, är återigen riktigt bra med indivuduellt belysta tangenter samt nästintill steglös justering av ljusstyrkan. Det bör dock nämnas att valet av typsnitt på tangenterna kan upplevas som något förvillande, i synnerhet då man har blandat versaler med gemener (ja, jag tittar på dig "R").

Modellens makrofunktioner är vad man skulle kunna kalla en riktigt blandad påse av intryck. Mjukvaran Synapse 2.0 är i grunden ett väldigt lättanvänt och kraftfullt sätt att programmera de olika knapparna. Samtidigt håller vi inte med Razers beslut att slopa internt minne, vilket kräver att mjukvaran ligger igång i bakgrunden. Att man dessutom ska behöva registrera ett användarkonto hos företaget för att ens kunna använda programmet känns minst sagt tvivelaktigt.

IMG_9113.jpg

Det som verkligen får årets upplaga av Blackwidow Ultimate att sticka ut är inte helt oväntat Razers egenutvecklade brytare och här får vi ändå säga att företaget har lyckats ganska bra. Undertecknad har aldrig varit en speciellt stor anhängare av Cherrys blåa brytare för just spel, och även om Razers gröna brytare inte tillför något direkt revolutionärt till grunddesignen, är ändå skillnaden tillräckligt stor att märkas av – speciellt bland kräsna RTS-spelare.

Bytet av tillverkare från välkända Cherry till relativt nya Kailh är desto mer kontroversiellt och vågat. Även om vårt första intryck av brytarna är övervägande positivt så finns det ingen data om hur dessa kommer att hålla i det långa loppet, medan beprövade Cherry redan har bevisat sig gång på gång. Utan reducerat pris på modellen ställs det givetvis väldigt höga krav på brytarna och vi ser med spänning fram emot hur Kailhs skapelser står sig i framtiden.

Sammanfattningsvis känns det dock som att tiden har kommit ikapp Razers Blackwidow Ultimate. Klimatet på marknaden har ändrats drastiskt sedan företaget släppte sin första modell under 2010, och även om serien har utvecklats under åren med nya finesser och egna brytare så har man inte gjort något åt formgivning och ergonomi. Med ett rekommenderat pris på nästan 1 300 kr är det därför svårt att rekommendera modellen över någon annan om man inte är verkligen är såld på idén med de nya mekaniska brytarna.

Fördelar:

  • Stabilt och kvalitativt bygge

  • Mycket bra bakgrundsbelysning

  • Intressanta brytare

Nackdelar:

  • Inget handlovsstöd

  • Inget minne för makrofunktioner

  • Synapse 2.0 kräver registrering online

  • Obeprövad kinesisk tillverkare av mekaniska brytare

  • Priset

Pris vid publicering: 1 300 kr
Lägsta pris: