Inledning

När det kommer till datorers nätaggregat och dess formfaktorer är det utan tvekan de fullstora ATX-enheterna som dominerar marknaden. Dessa tar plats i allt från gigantiska fulltowerchassin till mindre desktopmodeller och täcker i princip hela effektspektrat upp till dryga 2 000 W. Det finns dock fall där ATX-nätdelarna helt enkelt är för stora för riktigt kompakta byggen.

IMG_3950.jpg

Räddningen stavas SFX – en betydligt mindre formfaktor som endast tar upp hälften så mycket utrymme som sin storebror ATX. Standarden har tidigare lidit av att den endast funnits tillgänglig i de lägre effektklasserna, men sedan populariteten ökat finns det numera även kraftfullare modeller att få tag i.

En av tillverkare som verkligen storsatsar på SFX är taiwanesiska Silverstone, som tidigare bevisat att både hög effekt och imponerande verkningsgrad kan rymmas inuti den mindre formfaktorn. Företaget tar nu detta till en helt ny nivå med färska SX600-G, vars effekt vrids upp till hela 600 W samtidigt som verkningsgraden bibehålls i 80 Plus Gold-klassen.