Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns även temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Nämnvärt är att SweClockers under hösten 2014 rensat i samband med lokalbyte. Tidigare resultat för ljud och temperatur är därför inte jämförbara.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som ofta inte speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

IMG_6724.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används mjukvaran Unigine Valley i fördefinierade "Extreme HD", vilken får rulla under en längre tid tills temperatur och ljudnivå har stabiliserats. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 34 dBA och temperaturen på 20 °C.

Temperaturmässigt handlar det om imponerande siffror från Inno3D:s skapelse. Kortet landar fyra grader under tidigare tabellvinnaren MSI GTX 970 Gaming, samt bjuder på ett betydligt lägre resultat i vila. Det sistnämnda är inte så konstigt – modellen saknar än så länge semipassivt läge.

De lägre temperaturerna ger dock ett visst avtryck på ljudnivån. Det är synd att kalla Inno3D GTX 970 Ichill Ultra högljutt, speciellt inte i jämförelse med till exempel Radeon R9 290X, men modellen avger klart mer oväsen än MSI:s och Asus varianter.

Det sistnämnda gäller speciellt vid vila. Även med hänsyn till att fläktarna faktiskt roterar handlar det om en förhållandevis hög ljudnivå, ett par decibel över till exempel Geforce GTX 980 i referensdesign och klart hörbart även utanför chassit.

När det kommer till spoltjut och andra missljud klarar sig Inno3D GTX 970 Ichill godkänt. Modellen avger likt många andra Geforce GTX 970 ett rasslande ljud undet hög belastning, vilket dock dämpas förhållandevis väl i ett chassi.

En liten brasklapp ska även utfärdas för kortets 50 mm-fläkt. Modellen är visserligen överraskande tyst, men en tendens till lätt skrapande ljud har bitvis hörts under testandet. Med tanke på minifläktars traditionellt låga pålitlighet är livslängd och ljudnivå över tid något som bör tas med i beräkningen.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6723.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilken bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Verkningsgrad för Corsair AX1200i vid låga laster

Belastning

Total uteffekt

Aktiv uteffekt

Verkningsgrad

1 %

12 W

24 W

50 %

2 %

24 W

36 W

67 %

3 %

35 W

50 W

70 %

5 %

60 W

76 W

79 %

10 %

120 W

138 W

87 %

15 %

179 W

203 W

88 %

20 %

238 W

265 W

90 %

25 %

298 W

330 W

90 %

För den som vill gräva ned sig lite extra bistår redaktionen med en profil för testsystemens Corsair AX1200i vid lägre laster. I princip handlar det om riktigt dålig verkningsgrad runt 50 watt och lägre, med snabbt bättre siffror närmare och över 100 watt.

Med högre klockfrekvenser är det ingen större överraskning att GTX 970 i Inno3D-smak drar mer ström än modellerna från MSI och Asus. Skillnaden är dock mindre än väntat, endast cirka 10 watt i snitt. Det innebär i sin tur ungefär 5 watt under GTX 980 i referensutförande.