Två olika exemplar

Dell skickar i vanlig ordning med en mätning på att skärmen är kalibrerad och följer en färgtemperatur nära 6 500 Kelvin. Tyvärr lyckades redaktionen i sin starka avsky mot kartonger och emballage slänga ett av dess papper innan undertecknad fick chansen att ögna igenom alla mätvärden. För det andra exemplaret lyckades kalibreringspappret behållas innan det gick i soporna.

Dell_Ultrasharp_2515H_side_by_side.jpg

Exemplar två till höger är något grönare än exemplar ett. Men då har det första exemplaret också använts en längre tid vilket påverkar lysdioderna. Den brunare svärtan i mitten skapas av reflexfiltret.

Som väntat säger Dells papper att allt är bra. Fast de mätningar som presenteras är inte sådana som avslöjar fel och de är heller inte helt tydliga. Men för en gångs skull är det ingen tvekan om under vilka bildinställningar Dells egna mätningar gäller. Läget som heter Color/Preset Modes/Standard är det fabriksinställda läget och det läge som Dells egna mätningarna stämmer med.

Dell_Ultrasharp_2515H_matpapper.jpg

Dells mätningar visar dessutom färgtemperatur i en smal graf och inte som exakta RGB-värden. Färgtemperatur beskriver det inbördes förhållandet mellan rött och blått och anger inte nivån av grönt. Exemplaren skiljer sig här där exemplar två har en synbart grönare vitbalans.

Ligger i sakens natur att färgerna förändras

Till Dells försvar ska det sägas att exemplar två var nyare ur kartong och endast använd några dagar där exemplar ett har körts i några veckor. Detta har faktiskt en stor betydelse och lysdioderna förändras en hel del under sin livstid, särskilt från att de är nya till att de har körts i några hundra timmar. Så ingenting behöver egentligen vara fel här, utan det vi mäter och även observerar i form av skillnader kan handla om fullt normala fenomen.

Vita lysdioder, W-LED, bygger på en blå lysdiod med gult fosfor. Fosforn mattas av med tiden på annat sätt än den blå dioden som är mer linjär i hur den försvagas. Mellan tumme och pekfinger beter sig skärmar med W-LED så att de ofta utstrålar mer grönt och rött ljus i början. I takt med att fosforn mattas av blir skärmen allt blåare i vitbalansen eftersom energin gradvis försvagas i röda och gröna våglängder.

Denna ständiga förändring av ljuset innebär också att mätutrustning är ett måste om du vill lita på färgerna på en skärm månad efter månad.

Mätgrafer finns i nästa avsnitt.