Förhandstitt: Louqe Ghost S1

Påkostade materialval, ultrakompakta yttermått och plats för högpresterande komponenter är några av ledorden för svenska Louqes kommande chassi Ghost S1, som idag tittar förbi i testlabbet.

Louqe Ghost S1

ghost_s1-21.jpg

Egenskap

Värde

Typ

SFF

Formfaktor

Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

140 x 188 x 322 mm

Vikt

2,5 kg

Material

Aluminium, stål

2,5”-platser

2 st.

Fläktplatser

1 st. 120 mm

Platser för expansionskort

2 st.

Anslutningar

-

Nätaggregat

SFX/SFX-L (medföljer ej)

Pris

1 990 kronor

Ghost S1 är ett ultrakompakt chassi med fokus på att rymma högpresterande komponenter för exempelvis en kompetent spelmaskin. Modellens främsta konkurrent är utan tvekan Dan Cases A4-SFX, där det sistnämnda är något mindre med sin lådvolym på 7,25 liter ställt mot Ghost-chassits 8,2 liter. De något större yttermåtten är dock ett medvetet val från företaget för utökad kompatibilitet med processorkylare samt vattenkylningsmöjligheter.

ghost_s1-29.jpg

Chassit har ett oerhört minimalistiskt utseende med en helt slät frontpanel, vars enda avvikande element är en stilfullt infälld strömknapp samt ett litet hål för strömindikatorn. Företaget har satsat hårt på påkostade materialval för modellen, vilket innebär att merparten av de yttre panelerna, inklusive frontpanelen, utgörs av tjocka utfrästa aluminiumplattor.

ghost_s1-30.jpg

I bakkant skvallras det om chassits inre layout, där detta följer samma mönster som Dan Cases A4-SFX med en separat kammare för grafikkortet. Till vänster syns hålet för moderkortets I/O-panel medan den högra sidan har en öppning för grafikkort som tar upp maximalt två expansionsplatser. Under den sistnämnda öppningen syns nätbrunnen till den interna förlängningskabeln som i slutändan kommer löpa till nätaggregatet.

ghost_s1-31.jpg
ghost_s1-32.jpg

Modellens sidopaneler är, likt front- och bakstyckena, tillverkade av utfräst aluminiumplåt. Båda dessa är perforerade med hundratals hål för att ge komponenterna på insidan möjlighet att plocka in sval luft utifrån.

ghost_s1-33.jpg
ghost_s1-34.jpg

Chassits topp består av en perforerad stålskiva, vars syfte är att släppa ut den varma luften upptill. Denna hålls på plats med magneter och avlägsnas enkelt genom att lyfta den med den lilla tygbiten i bakkant.

ghost_s1-35.jpg

Efter att ha lyft på toppen är det fritt fram att plocka bort de båda sidopanelerna genom att dra dessa rakt upp. Den som önskar har även möjlighet att skruva fast dessa underifrån för exempelvis transport eller om man har klåfingriga barn.

ghost_s1-36.jpg

Med panelerna avtagna möts vi av ett förvånansvärt öppet och lättmanövrerat inre sett till chassits storlek. Merparten av komponenterna monteras på den centralt placerade stålskivan, vilken även bidrar till modellens stadga. I huvudkammaren på höger sida syns monteringspunkten för moderkort i formfaktorn Mini ITX, där en PCI Express-förlängare används för att koppla samman detta med grafikkortet i den motsatta kammaren.

Chassits utökade bredd ställt mot många andra ultrakompakta modeller öppnar upp för en något större kategori av lågprofilskylare för processorn. Restriktionen här är satt till 66 millimeter för höjden på kylaren, vilket är betydligt högre än exempelvis Dan Cases 48 millimeter samtidigt som det dock fortfarande räknar bort vissa av de mer högpresterande lågprofilsvarianterna.

ghost_s1-39.jpg

Längre fram i denna kammare syns monteringsramen för nätaggregatet, där chassit har stöd för enheter i formfaktorerna SFX och SFX-L. Ramen går att montera på två olika sätt – med nätaggregatets kontakter pekandes nedåt alternativt uppåt. Nätdelen ansluts sedan till nätbrunnen i bakkant med hjälp av den inbyggda förlängningskabeln.

ghost_s1-38.jpg

Under nätaggregatet finns en utstansning i den tvärgående stålskivan, vilket möjliggör montering av en 120 mm-chassifläkt i botten. Hur tjock denna fläkt får vara är beroende av vilket typ av nätaggregat som används, då de djupare SFX-L-enheterna reducerar utrymmet som finns att tillgå i botten.

I den slutgiltiga versionen av chassit kommer även denna monteringspunkt att användas för eventuella lagringsenheter i 2,5-tumsstorlek, där vaggan utnyttjar monteringshålen för fläktar i botten. Vårt förproduktionsexemplar saknar dock denna vagga, och vi kan därför inte gå in på mer detalj kring detta.

ghost_s1-37.jpg
ghost_s1-40.jpg

Chassits andra kammare har dedikerats fullt ut till grafikkortsmontering, och här finns det förhållandevis generöst med utrymme sett till modellens kompakta yttermått. Längdmässigt går det in kort upp till 305 millimeter, vilket innebär att många eftermarknadsmodeller får plats på den ledden utan några större bekymmer.

Det man istället behöver se upp med är kortets tjocklek, där detta inte får överskrida två kortplatser – något som har blivit något av en trend bland många tillverkares varianter av exempelvis Geforce GTX 1080 Ti. Därtill finns det begränsningar på höjden som måste tas i beaktning. Chassit sväljer kort med höjder upp till 143 millimeter, vilket innebär att det rent fysiskt går att klämma in många modeller med förhöjda kretskort.

Det man behöver tänka på dock är att ett förhöjt kretskort i många fall även kan innebära att strömmatningen till grafikkortet hamnar väldigt nära chassits topp – något som kan bli problematiskt i och med att kontakten bygger på ytterligare några centimeter. I dessa fall kan man behöva vända sig till att använda chassits finurliga expansionssystem som vi ska gå igenom härnäst.

ghost_s1-41.jpg

För den som vill bygga på chassit utanför dess ursprungliga utförande har Louqe tagit fram ett expansionssystem beståendes av tre "hattar" som kan köpas till vid behov. Dessa kommer i tre olika storlekar, där varje storleksklass öppnar upp för olika typer av påbyggnad.

ghost_s1-42.jpg
ghost_s1-43.jpg

Varje hatt levereras med en monteringsram som placeras på chassits topp. På denna ram kan två 120 mm-fläktar monteras, och tanken är även att den framtida lagringsburen ska kunna placeras här då den använder sig av samma hål som fläktarna. Det utstansade partiet i framkant tillåter även slangar från en eventuell radiator att passera ner till huvudkammaren, vilket öppnar upp för vattenkylning.

ghost_s1-44.jpg
ghost_s1-45.jpg

Den minsta hatten sväljer två 120 mm-fläktar i lågprofilsutförande när dessa monteras på toppen. Denna hatt är även lämplig att använda ihop med grafikkort som bygger exceptionellt mycket på höjden, då den ger det utrymmet som krävs för att få plats med strömmatningen till dessa.

ghost_s1-46.jpg
ghost_s1-47.jpg

Mellanhatten ger ytterligare mer utrymme på toppen, och möjliggör montering av två standardtjocka chassifläktar i storleksordningen 120 millimeter. Med denna hatt ska det även bli möjligt att placera lagringsburen för 2,5-tumsenheterna i chassits övre del.

ghost_s1-48.jpg
ghost_s1-49.jpg

Den största hatten öppnar upp för montering av dubbla 120 mm-fläktar samt en 240 mm-radiator, där den sistnämnda behöver vara av den tunna typ som ofta används ihop med förfyllda AIO-system.

ghost_s1-50.jpg
ghost_s1-51.jpg

Då chassit är uppbyggt helt modulärt finns det även möjlighet att montera hattarna som "kjolpaket" i chassits botten. Tillvägagångssättet är väldigt enkelt, och innefattar att man skruvar bort bottenpanelen, skruvar dit den tilltänkta hatten och sedan skruvar fast bottenpanelen i hatten.

Kommentarer till artikeln

72 debattinlägg

Skicka en rättelse
3

Nvidia Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti från Asus, EVGA, Zotac och Palit på bild

Det förväntande lanseringsdatumet för Geforce RTX 2000-grafikkorten närmar sig och Videocardz publicerar bilder på de kommande grafikkorten från tillverkare såsom Asus och Zotac. Läs mer

13

Thermaltake Level 20 GT är chassi med stora expansionsmöjligheter

På chassimarknaden är härdat glas en ihållande trend och Thermaltake släpper nu en datorlåda med fyra glaspaneler och utrymme för radiatorer, lagring och fläktar. Läs mer

190

PNY listar Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti med specifikationer, bilder och pris

Ny information om de kommande Turing-grafikkorten haglar tätt och nu har tillverkaren PNY publicerat omfattande specifikationer och pris för Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti. Läs mer

35

AMD Ryzen Threadripper 2990WX och 2950X: Rendering och spel i överklockat läge

Andra generationens Ryzen Threadripper är inte riktigt klar i testlabbet ännu utan laddas upp återigen för ytterligare tester, denna gång med fokus på rendering och spel i överklockat läge. Läs mer

125

Nvidia Geforce GTX 2060 prestandatestas i 3DMark – presterar i klass med GTX 1080

Vad som uppges vara Geforce GTX 2060 har nu dykt upp i prestandatestet 3DMark, där det presterar i klass med Geforce GTX 1080. Läs mer

58

Nvidia Geforce RTX 2080 Ti och RTX 2080 får grafikkretsarna TU102 respektive TU104

Det duggar tätt mellan uppgifterna kring Nvidias nästa generation grafikkort. Nu kan SweClockers avslöja kodnamnen för grafikkretsarna, samt ge ett första smakprov på specifikationerna. Läs mer

52

Nvidia Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti från MSI hittar ut på webben

De första bilderna på Nvidias kommande grafikkort hittar nu ut på webben, med modeller från partnertillverkaren MSI. Förutom Geforce RTX 2080 skymtas även en tidigare okänd Ti-modell. Läs mer

26

Minnespriserna väntas sjunka under fjärde kvartalet 2018

Nya rapporter talar för att minnespriserna sjunker framöver, då efterfrågan inte ökat i samma takt som tillgången. Läs mer

156

SweClockers inställning till politiskt innehåll och diskussioner i forumet

Det politiska samtalet är mer polariserat än någonsin och det märks även på SweClockers, där många upplever att villkoren för ordväxling är otydliga. Här är vår syn på politiska diskussioner. Läs mer

86

Intel Core i9-9900K "Coffee Lake Refresh" får fastlödd värmespridare

Intel hör bön, eller åratal av högljudda klagomål, och ger processorfamiljen Coffee Lake Refresh med Core i9-9900K i spetsen fastlödd värmespridare. Läs mer

108

Nvidia Geforce RTX 2080 kan förbokas hos svenska återförsäljare från 20 augusti

Den 20 augusti håller Nvidia ett evenemang för att avtäcka nästa generations Geforce. Nya uppgifter talar för att modellen Geforce RTX 2080 kommer gå att förboka i samband med detta. Läs mer

54

ARM tar upp kampen mot Intel med processorer för bärbara datorer

Tillverkaren ARM presenterar sina produktplaner för de två kommande åren, och utlovar nya kretsar som ska kunna konkurrera med Intel på marknaden för bärbara datorer. Läs mer