Förhandstitt: Louqe Ghost S1

Påkostade materialval, ultrakompakta yttermått och plats för högpresterande komponenter är några av ledorden för svenska Louqes kommande chassi Ghost S1, som idag tittar förbi i testlabbet.

Louqe Ghost S1

ghost_s1-21.jpg

Egenskap

Värde

Typ

SFF

Formfaktor

Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

140 x 188 x 322 mm

Vikt

2,5 kg

Material

Aluminium, stål

2,5”-platser

2 st.

Fläktplatser

1 st. 120 mm

Platser för expansionskort

2 st.

Anslutningar

-

Nätaggregat

SFX/SFX-L (medföljer ej)

Pris

1 990 kronor

Ghost S1 är ett ultrakompakt chassi med fokus på att rymma högpresterande komponenter för exempelvis en kompetent spelmaskin. Modellens främsta konkurrent är utan tvekan Dan Cases A4-SFX, där det sistnämnda är något mindre med sin lådvolym på 7,25 liter ställt mot Ghost-chassits 8,2 liter. De något större yttermåtten är dock ett medvetet val från företaget för utökad kompatibilitet med processorkylare samt vattenkylningsmöjligheter.

ghost_s1-29.jpg

Chassit har ett oerhört minimalistiskt utseende med en helt slät frontpanel, vars enda avvikande element är en stilfullt infälld strömknapp samt ett litet hål för strömindikatorn. Företaget har satsat hårt på påkostade materialval för modellen, vilket innebär att merparten av de yttre panelerna, inklusive frontpanelen, utgörs av tjocka utfrästa aluminiumplattor.

ghost_s1-30.jpg

I bakkant skvallras det om chassits inre layout, där detta följer samma mönster som Dan Cases A4-SFX med en separat kammare för grafikkortet. Till vänster syns hålet för moderkortets I/O-panel medan den högra sidan har en öppning för grafikkort som tar upp maximalt två expansionsplatser. Under den sistnämnda öppningen syns nätbrunnen till den interna förlängningskabeln som i slutändan kommer löpa till nätaggregatet.

ghost_s1-31.jpg
ghost_s1-32.jpg

Modellens sidopaneler är, likt front- och bakstyckena, tillverkade av utfräst aluminiumplåt. Båda dessa är perforerade med hundratals hål för att ge komponenterna på insidan möjlighet att plocka in sval luft utifrån.

ghost_s1-33.jpg
ghost_s1-34.jpg

Chassits topp består av en perforerad stålskiva, vars syfte är att släppa ut den varma luften upptill. Denna hålls på plats med magneter och avlägsnas enkelt genom att lyfta den med den lilla tygbiten i bakkant.

ghost_s1-35.jpg

Efter att ha lyft på toppen är det fritt fram att plocka bort de båda sidopanelerna genom att dra dessa rakt upp. Den som önskar har även möjlighet att skruva fast dessa underifrån för exempelvis transport eller om man har klåfingriga barn.

ghost_s1-36.jpg

Med panelerna avtagna möts vi av ett förvånansvärt öppet och lättmanövrerat inre sett till chassits storlek. Merparten av komponenterna monteras på den centralt placerade stålskivan, vilken även bidrar till modellens stadga. I huvudkammaren på höger sida syns monteringspunkten för moderkort i formfaktorn Mini ITX, där en PCI Express-förlängare används för att koppla samman detta med grafikkortet i den motsatta kammaren.

Chassits utökade bredd ställt mot många andra ultrakompakta modeller öppnar upp för en något större kategori av lågprofilskylare för processorn. Restriktionen här är satt till 66 millimeter för höjden på kylaren, vilket är betydligt högre än exempelvis Dan Cases 48 millimeter samtidigt som det dock fortfarande räknar bort vissa av de mer högpresterande lågprofilsvarianterna.

ghost_s1-39.jpg

Längre fram i denna kammare syns monteringsramen för nätaggregatet, där chassit har stöd för enheter i formfaktorerna SFX och SFX-L. Ramen går att montera på två olika sätt – med nätaggregatets kontakter pekandes nedåt alternativt uppåt. Nätdelen ansluts sedan till nätbrunnen i bakkant med hjälp av den inbyggda förlängningskabeln.

ghost_s1-38.jpg

Under nätaggregatet finns en utstansning i den tvärgående stålskivan, vilket möjliggör montering av en 120 mm-chassifläkt i botten. Hur tjock denna fläkt får vara är beroende av vilket typ av nätaggregat som används, då de djupare SFX-L-enheterna reducerar utrymmet som finns att tillgå i botten.

I den slutgiltiga versionen av chassit kommer även denna monteringspunkt att användas för eventuella lagringsenheter i 2,5-tumsstorlek, där vaggan utnyttjar monteringshålen för fläktar i botten. Vårt förproduktionsexemplar saknar dock denna vagga, och vi kan därför inte gå in på mer detalj kring detta.

ghost_s1-37.jpg
ghost_s1-40.jpg

Chassits andra kammare har dedikerats fullt ut till grafikkortsmontering, och här finns det förhållandevis generöst med utrymme sett till modellens kompakta yttermått. Längdmässigt går det in kort upp till 305 millimeter, vilket innebär att många eftermarknadsmodeller får plats på den ledden utan några större bekymmer.

Det man istället behöver se upp med är kortets tjocklek, där detta inte får överskrida två kortplatser – något som har blivit något av en trend bland många tillverkares varianter av exempelvis Geforce GTX 1080 Ti. Därtill finns det begränsningar på höjden som måste tas i beaktning. Chassit sväljer kort med höjder upp till 143 millimeter, vilket innebär att det rent fysiskt går att klämma in många modeller med förhöjda kretskort.

Det man behöver tänka på dock är att ett förhöjt kretskort i många fall även kan innebära att strömmatningen till grafikkortet hamnar väldigt nära chassits topp – något som kan bli problematiskt i och med att kontakten bygger på ytterligare några centimeter. I dessa fall kan man behöva vända sig till att använda chassits finurliga expansionssystem som vi ska gå igenom härnäst.

ghost_s1-41.jpg

För den som vill bygga på chassit utanför dess ursprungliga utförande har Louqe tagit fram ett expansionssystem beståendes av tre "hattar" som kan köpas till vid behov. Dessa kommer i tre olika storlekar, där varje storleksklass öppnar upp för olika typer av påbyggnad.

ghost_s1-42.jpg
ghost_s1-43.jpg

Varje hatt levereras med en monteringsram som placeras på chassits topp. På denna ram kan två 120 mm-fläktar monteras, och tanken är även att den framtida lagringsburen ska kunna placeras här då den använder sig av samma hål som fläktarna. Det utstansade partiet i framkant tillåter även slangar från en eventuell radiator att passera ner till huvudkammaren, vilket öppnar upp för vattenkylning.

ghost_s1-44.jpg
ghost_s1-45.jpg

Den minsta hatten sväljer två 120 mm-fläktar i lågprofilsutförande när dessa monteras på toppen. Denna hatt är även lämplig att använda ihop med grafikkort som bygger exceptionellt mycket på höjden, då den ger det utrymmet som krävs för att få plats med strömmatningen till dessa.

ghost_s1-46.jpg
ghost_s1-47.jpg

Mellanhatten ger ytterligare mer utrymme på toppen, och möjliggör montering av två standardtjocka chassifläktar i storleksordningen 120 millimeter. Med denna hatt ska det även bli möjligt att placera lagringsburen för 2,5-tumsenheterna i chassits övre del.

ghost_s1-48.jpg
ghost_s1-49.jpg

Den största hatten öppnar upp för montering av dubbla 120 mm-fläktar samt en 240 mm-radiator, där den sistnämnda behöver vara av den tunna typ som ofta används ihop med förfyllda AIO-system.

ghost_s1-50.jpg
ghost_s1-51.jpg

Då chassit är uppbyggt helt modulärt finns det även möjlighet att montera hattarna som "kjolpaket" i chassits botten. Tillvägagångssättet är väldigt enkelt, och innefattar att man skruvar bort bottenpanelen, skruvar dit den tilltänkta hatten och sedan skruvar fast bottenpanelen i hatten.

Kommentarer till artikeln

72 debattinlägg

Skicka en rättelse
9

Apple svarar på varför bolaget stoppat Steam Link för IOS

Efter att mobilapplikationen Steam Link stoppats av Apple så delgavs ingen vidare förklaring. Nu pekar marknadsföringschefen Phil Schiller ut en rad problemområden. Läs mer

8

Efterfrågan på minneskretsar växer snabbare än produktionsökningen

Enligt ordföranden för den taiwanesiska kretstillverkaren Nanya Technology kommer efterfrågan på primärminnen öka snabbare än produktionskapaciteten även under 2018. Läs mer

5

Testpilot: AOC Agon AG352UCG6 - välvd och ultrabred med G-Sync och 120 Hz

AOC lanserar en uppdaterad variant av sin ultrabreda gamingskärm AG352UCG. Testpiloten "Niczo" undersöker vad denna nytappning har att erbjuda. Läs mer

4

Forumet: Kryptoskolan del 3 – Proof of Stake

  • 2018-05-19

I den tredje delen av Kryptoskolan går "Helionart" igenom konceptet med Proof of Stake, och berättar vad det är samt hur det fungerar. Läs mer

14

Ubisoft visar första Far Cry 5-expansionen – utspelar sig under Vietnamkriget

Nu presenterar Ubisoft den första expansionen till Far Cry 5, där den amerikanska vildmarken och religiösa fanatiker byts mot tropiskt klimat och Vietnamkrig. Läs mer

5

Streacom DA2 är flexibelt Mini-ITX-chassi med fokus på kylning

Den holländska chassitillverkaren Streacom utökar produktportföljen med DA2, som är ett Mini-ITX-chassi med stöd för en rad olika konfigurationer av komponenter. Läs mer

6

Armborst i PUBG med Kenneth, Jonas och Emil

Gänget bakom PUBG har kokat ihop ett evenemang för helgen. Det handlar om fokus på armborst, vilket givetvis lockar SweClockers-gänget till slagfältet. Läs mer

98

Forumet: Hjälp oss göra Fredagspanelen bättre

Efter åtta år i rutan känner vi att det är dags för förändring, och vi vill därför ha din åsikt för att göra Fredagspanelen bättre. Hur vill du att Fredagspanelen ska se ut framöver? Gå in i tråden och ge förslag! Läs mer

5

Fredagspanelen 156: Nvidia Turing i sommar och Battlefield V avtäckt

Jonas och Kenneth känner pressen från en eventuell lansering av Nvidias nya grafikkort nu i sommar samtidigt som de måste diskutera avtäckandet av DICE nya Battlefield-titel. Läs mer

9

Galleriet: Tangentbord i två delar av "willesakken"

Medlemmen "willesakken" bygger ett eget tangentbord med en något annorlunda layout, där allting monterats ihop från grunden på ett tvådelat kretskort. Läs mer

29

Samsung uppdaterar 2018 års tv-apparater med stöd AMD Freesync

Flera av Samsungs tv-apparater får en ny mjukvaruuppdatering, vilken lägger till stöd för adaptiv bildsynkronisering i form av Freesync. Läs mer

2

Nördigt med SweClockers på Inferno Online

Det var allt från CS-turnering till prestigefylld tangentbordskamp när SweClockers medlemmar intog Inferno Online. Här är bilder från eventet! Läs mer