På senare tid har toppskiktet i Corsairs K-serien inte riktigt hållit måttet ställt mot prislappen, utan har oftast lämnat något att önska. Med K100 RGB vill bolaget återvända till toppen och gör en mängd ändringar, både större och mindre som kanske inte alltid syns för den gemene användaren.

K100_-12.jpg

En av de större nyheterna med tangentbordet är hjulet som bolaget kallar för ICUE Control Wheel. Hjulet ger lite fler valmöjligheter och kan underlätta väldigt mycket i olika applikationer, men är tyvärr för begränsad rent funktionsmässigt för att verkligen vara användbar. Många av funktionerna som finns förinställda ur kartong är mediarelaterade vilka redan har en hel uppsättning knappar.

Det tar oss vidare till mjukvaran ICUE som för varje nytt produktsläpp är något förändrad i både form och funktion. Att tangentbordet ställs i antingen Hardware- eller Software-läge kan bli knepigt och förvirrande, och framför allt är mjukvaran fortfarande ganska komplicerad. Vill du verkligen ge dig in i Control Wheel går det troligtvis att lägga till egna funktioner men det är inte en enkel uppgift och kan ha tveksamt stöd hos applikationer från tredjepart.

K100_-15.jpg

Senaste generationerna av K95-serien har varit något av en besvikelse där modellerna sällan tillförde något nytt, samt att tangenterna inte gav den kvalitetskänsla som väntas i prisklassen. Det sistnämnda har Corsair verkligen förbättrat med K100 RGB med bland annat ny smörjning av brytarna, men även bättre stabilisatorer som inte alls låter lika mycket och är betydligt mer stabila.

Fler ändringar i den positiva bemärkelsen är tangenterna i sig, vilka numera är stöpta i PBT-plast av Double-shot-variant även för den nordiska marknaden. Alla huvudsakliga tangenter har en matt ytbeläggning med marginellt sträv känsla, något som uppskattas hos undertecknad som tycker det ger en något bättre kvalitetskänsla.

K100_-24.jpg

Bolaget stoltserar även med uppdateringsfrekvens om 4 000 Hz, vilken är inte är helt enkel att bekräfta. Uppdateringsfrekvensen i kombination med de nya optiska brytarna och Axon-processorn ska ge betydligt snabbare inmatning, men helt ärligt har den vanliga rapporteringstakten om 1 000 Hz aldrig varit något problem för mig. Med det sagt är det alltid roligt när gränserna pressas men det är svårt att verkligen ställa det på prov i dagsläget.

Corsairs handlovsstöd har ändrats med nästintill varje generation men har sällan varit helt självklar, där tidigare modeller använt någon form av platsstöd som drog åt sig mängder av smuts. För K100 RGB används någon läderliknande material som jag sällan gillar, men denna blir inte alls lika varm eller klibbig som läder brukar bli. Fästet monteras med hjälp av magneter och fungerar utan större problem.

K100_-32.jpg

Med det sagt saknar handlovsstödet kabelkanalerna som finns under tangentbordet som då gör att kabeln måste dras ut i det lilla mellanrummet mellan stödet och tangentbordet. Personligen brukar det inte alls användas men är ett konstigt beslut att inte ha kabelrännor hela vägen när det trots allt fanns med i K95 Platinum XT.

Sammanfattningsvis har Corsair tagit bra steg framåt med K100 RGB där känslan är något mer i linje med priset nu, men samtidigt tar även priset ett kliv upp till 2 590 kronor. Det är väldigt mycket pengar för ett tangentbord men känner du att det finns ett syfte med alla funktioner är detta en utmärkt produkt, som inte kommer tilltala alla användare där ute.

Corsair K100 RGB är ett trevligt tangentbord med optiska brytare och Double-shot-tangenter

Fördelar

  • Bra skrivkänsla

  • Double-shot-tangenter

  • Jämna stabilisatorer

  • Medföljer en del extratangenter

  • Bekvämt handlovsstöd

  • Elgato Stream Deck-kompatibel

  • Gott om funktionalitet...

Nackdelar

  • ...som bromsas av en komplicerad mjukvara

  • Väldigt dyr

  • Begränsad funktionalitet med ICUE Control Wheel

  • Ingen kabelränna för handlovsstödet

Nämnvärt

  • Bottenraden är numera standardstorlek

Pris vid publicering: 2 590 kronor