Fractal Design Meshify 2

fd_meshify_2-1.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

E-ATX, ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

240 × 474 × 542 mm

Vikt

10,5 kg

Material

Stål, härdat glas, plast

3,5”-platser

7 st. (kan expanderas till totalt 15 st.)

2,5”-platser

9 st. (7 st. använder samma vagga som 3,5”)

Fläktplatser

9 st. 120/140 mm

Inkluderade fläktar

3 st. Dynamic X2 GP-14 140 mm

Platser för expansionskort

7+2 st.

Anslutningar

1 st. USB 3.2 Gen2, 2 st. USB 3.0, 2 st. USB 2.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

1 599 kronor (glaspanel)
1 479 kronor (stålpanel)

Fractal Designs Meshify 2 går in som en direkt ersättare till 2019 års Meshify S2. Likt föregångaren baseras det nya chassit på en stomme från syskonfamiljen Define, vilket i det här fallet rör sig om den senaste upplagan Define 7. Detta innebär att det rör sig om ett ganska stort miditowerchassi som med yttermåtten 240 × 474 × 542 mm ger en lådvolym på strax under 62 liter.

Meshify 2 finns tillgänglig i två olika färger, svart och vitt, samtidigt som det finns flertalet olika valmöjligheter gällandes utförandet på chassits sidopanel av härdat glas. Här finns tre olika varianter tillgängliga med olika grader av toning. Därtill tillhandahåller Fractal Design en version av chassit med en sidopanel av stål, vilken skalar av cirka 120 kronor på slutpriset.

fd_meshify_2-2.jpg
fd_meshify_2-3.jpg
fd_meshify_2-6.jpg
fd_meshify_2-7.jpg

Till skillnad från Define 7 har den ljuddämpade frontpanelen med lucka här fått stryka på foten. Istället syns ett perforerat meshgaller med det typiska "stealth"-mönstret från övriga chassina i Meshify-serien. Meshgallret sitter på gångjärn, vilket gör det lätt att komma åt och rengöra dammfiltret som sitter monterat på insidan. Det finns även möjlighet att lossa hela gallret och det tillhörande dammfiltret tack vare snabbfästen på gångjärnen.

fd_meshify_2-4.jpg

Bakom gallret syns två förmonterade 140 mm-fläktar ur företagets Dynamic X2-serie, vilka suger in sval luft i chassit. Totalt kan tre fläktar i storleksordningen 120- eller 140 mm ta plats i chassits front.

fd_meshify_2-9.jpg

När det kommer till lättåkomliga anslutningar återfinns dessa i den främre delen av chassits topp. Här ser vi dubbla USB 3.0-portar, en USB Type-C-port med stöd för USB 3.2 Gen 2 samt in- och utgångar för ljud. Ovanpå detta syns en strömknapp och en resetknapp.

fd_meshify_2-8.jpg

Hela chassits bottenplan täcks av ett dammfilter, vilket enkelt kan avlägsnas via modellens framsida. Detta dammfilter täcker insuget till nätaggregatet samt fläktplatserna som finns i chassits botten.

fd_meshify_2-5.jpg

I bakkant syns ytterligare en förmonterad 140 mm-fläkt, där denna är justerbar i höjdled. Vidare är chassit bestyckat med sju expansionsplatser för instickskort samt ytterligare två bonusplatser för den som önskar att köpa till en PCI Express-förlängare och montera grafikkortet ståendes. Monteringsplatsen för nätaggregatet återfinns i vanlig ordning i chassits botten.

fd_meshify_2-10.jpg
fd_meshify_2-11.jpg
fd_meshify_2-12.jpg
fd_meshify_2-13.jpg

Chassits tak är tillverkat i stål och pryds av ett perforerat meshgaller. Panelen hålls på plats med snabbfästen och är enkel att plocka bort. Under panelen återfinns ett dammfilter vilket i sin tur täcker tre fläktplatser för modeller i storlekarna 120- eller 140 mm. Likt Define 7 har företaget implementerat ett smart system som gör det möjligt att plocka bort monteringsramen för fläktarna, vilket ger betydligt bättre åtkomlighet när komponenterna ska ta plats inuti chassit.

fd_meshify_2-14.jpg
fd_meshify_2-15.jpg

Vårt exemplar av Meshify 2 pryds av en sidopanel av härdat glas i ett ljustonat utförande. Glaspanelen sitter monterad på en stålram med snabbfästen, vilket gör det lätt att avlägsna hela sidan med en hand utan verktyg. För den som är orolig över att panelen kan lossna vid transport så finns det även möjlighet att fixera den med en skruv framifrån.

fd_meshify_2-16.jpg
fd_meshify_2-17.jpg

Med sidopanelen avtagen möts vi av ett minst sagt bekant inre då det rör sig om en i princip identisk stomme som syskonmodellen Define 7. Det rör sig om en mycket rymlig huvudkammare med öppen layout, utan vare sig 5,25-tums- eller lagringsplatser, där de sistnämnda ihop med nätaggregatet har förpassats till en separat kammare i botten.

Komponentmässigt ryms moderkort upp till formfaktorn E-ATX (maximal bredd på 285 mm) samt grafikkort med längder upp till 467 mm med fläkten intakt i framkant. Då det rör sig om ett ganska brett chassi finns det även väldigt mycket plats för bastanta luftkylare av torntyp, där modeller med en höjd på upp till 185 mm på höjden kan ta plats i chassit.

fd_meshify_2-18.jpg
fd_meshify_2-19.jpg

Den bakre delen av skiljeplåten till den nedre kammaren är perforerad, vilket innebär att användaren kan välja att montera nätaggregatet med insug riktat uppåt om så önskas. Perforeringen ger även bättre potential för helt fläktlösa nätaggregat att avge värmen upp till huvudkammaren. Sist men inte minst finns det möjlighet att montera två lagringsvaggor om 2,5 tum ovanpå skiljeplåten, där dessa vid leverans sitter fastskruvade på baksidan av moderkortsplåten.

fd_meshify_2-20.jpg
fd_meshify_2-21.jpg
fd_meshify_2-22.jpg

På den främre delen av skiljeplåten syns två täckskivor av plast, vilka kan plockas bort individuellt för att öppna upp en spalt till den nedre kammaren. Syftet med detta är att ge monteringsutrymme för fläktar och stora radiatorer i framkant. Den större av de två täckskivorna har därtill skruvhål som kan användas med en medföljande monteringsram för att montera en 3,5-tumshårddisk, en vattenpump eller en reservoar ovanpå skiljeplåten.

fd_meshify_2_fans.PNG

Meshify 2 levereras med totalt tre 140 mm-fläktar förmonterade i chassit, men det finns givetvis även möjlighet att montera ytterligare fläktar i modellen. Chassit kan husera upp till nio fläktar, där varje monteringsposition har stöd för storleksklasserna 120 och 140 mm. Fläktarna i botten kan monteras med förutsättningen att lagringsburen i den nedre kammaren avlägsnas.

fd_meshify_2_rads.PNG

Med många fläktplatser erbjuds inte helt oväntat gediget stöd för radiatormontering. Meshify 2 har flertalet monteringspunkter för radiatorer, där fronten kan husera modeller upp till 360 mm samtidigt som taket sväljer varianter upp till storleksklassen 420 mm. Vidare ryms en mindre radiator på 120 mm i bakkant samtidigt som det finns möjlighet att montera in en modell på upp till 280 mm i botten om nätaggregatets djup tillåter det och lagringsburen monteras bort.

fd_meshify_2-25.jpg
fd_meshify_2-27.jpg

På baksidan av moderkortsplåten finns det förhållandevis gott om utrymme för kabeldragning, där spalten uppgår till cirka 30 mm. Vidare finns det gott om verktyg att binda fast kablarna vid dragningen, med bland annat förmonterade kabelkanaler med tillhörande kardborrband samt ytterligare en uppsättning kardborrband mot chassits bakre del.

fd_meshify_2-28.jpg

I den bakre delen av den nedre kammaren syns monteringsplatsen för nätaggregatet. Här finns det plats för rejäla enheter med ett djup på upp till 250 mm. Utrymmet går därtill att utöka ytterligare genom att flytta eller plocka bort den primära lagringsburen.

fd_meshify_2-29.jpg
fd_meshify_2-30.jpg
fd_meshify_2-31.jpg

Längre fram i samma kammare hittas den primära lagringsburen. Denna huserar två separata vaggor, där varje har stöd för en 3,5-tums- eller en 2,5-tumsenhet. I det förstnämnda fallet monteras enheten på vibrationsdämpande gummibussningar för att hämma vibrationer från hårddisken. Hela buren kan justeras i djupled för att ge utrymme till exempelvis radiatorer i framkant samtidigt som det finns möjlighet att avlägsna den helt om så önskas.

fd_meshify_2-33.jpg

På baksidan av moderkortsplåten återfinns ytterligare två lagringsvaggor för 2,5-tumsenheter. Dessa kan även flyttas till huvudkammaren och monteras på skiljeplåten till den nedre kammaren om man vill exponera enheterna genom glaspanelen.

fd_meshify_2-32.jpg

Meshify 2 levereras likt Define 7 med ett universalfäste som kan användas och placeras på flera sätt. Dels går det att montera lagringsenheter i storlekarna 3,5 samt 2,5 tum på detta. Vidare går det att använda fästet som en monteringspunkt för vattenpumpar och radiatorer. Då själva fästet har samma hålbild som en 120 mm-fläkt går det därtill att flytta det till någon av chassits många fläktplatser.

fd_meshify_2-34.jpg

Längst upp i chassit har Fractal Design monterat en PWM-hubb för enkel fläktstyrning. Denna har kontakter för upp till fem 3-pinsfläktar samt tre 4-pinsfläktar, där alla kan styras via en gemensam PWM-signal från moderkortet. Strömmatning till fläktarna sker via en SATA-strömkontakt.

Meshify 2 ombyggd med fokus på lagringsenheter

Vid leverans är Meshify 2 konfigurerat i ett "öppet läge", där det inte finns något monterat i huvudkammaren som kan hämma luftflödet från de frontmonterade fläktarna. Likt Define 7 finns det dock möjlighet att omvandla chassit till att rymma betydligt fler lagringsenheter.

fd_meshify_2-35.jpg

I tillbehörslådan till chassit medföljer ytterligare fyra lagringsvaggor, vilka är identiska med de som sitter förmonterade i den primära lagringsburen. Dessa kan husera 3,5-tumsenheter med vibrationsdämpad montering alternativt 2,5-tumsenheter med stum montering.

fd_meshify_2-37.jpg

Genom att lossa på fem skruvar finns det möjlighet att flytta täckplåten som separerar huvudkammaren med baksidan av moderkortsplåten och istället montera den i en position längre in i huvudkammaren. Genom att göra detta skapar man nya monteringsplatser där de medföljande lagringsvaggorna kan skruvas fast.

fd_meshify_2-36.jpg

Med omvandlingen utförd finns det möjlighet att montera upp till sju 3,5-tumsenheter alternativt nio 2,5-tumsenheter i chassit. Om det inte räcker säljer Fractal Design även lösa lagringsvaggor, lagringsburar och universalfästen för hårddiskar, vilket innebär att man maximalt kan montera 15 stycken 3,5-tumsenheter.