Inledning

Sedan Geforce RTX 3000-serien och arkitekturen "Ampere" lanserades i september år 2020 har väldigt mycket hänt på grafikkortsmarknaden. Dels har Nvidias familj av grafikkort breddats med en rejäl uppsättning modeller från instegsklassen till den absoluta prestandatoppen, men kanske framförallt har världen drabbats av global kretsbrist och rusande priser på många komponenter.

Nu, våren 2022, börjar läget sakteligen gå tillbaka till det normala. Priserna på grafikkort är fortfarande uppblåsta, men inte alls i samma magnitud som tidigare, samtidigt som nedgången i pris ser ut att fortsätta under de kommande månaderna. Ovanpå detta har tillgängligheten blivit fantastiskt mycket bättre, där de svenska återförsäljarna numera har flertalet olika modeller på lagerhyllorna för omgående leverans.

Ironiskt nog kommer normaliseringen på grafikkortsmarknaden först nu när Geforce RTX 3000-serien börjar nå vägs ände. Visserligen lär det dröja till slutet av året innan vi får se Geforce RTX 4000-serien, och med anledning av det vill Nvidia passa på att kräma ut det allra sista som "Ampere" har att erbjuda i prestandaväg innan det är dags att pensionera arkitekturen.

asus_3090_ti_tuf-22.jpg

Idag lanseras nämligen Geforce RTX 3090 Ti, vilket blir svanesången för Geforce RTX 3000-serien. På menyn står den fullfjädrade varianten av grafikkretsen GA102 med 10 752 CUDA-kärnor ihopparad med 24 GB rekordsnabba GDDR6X-minnen som körs i en hastighet om 21 000 MHz. Det hela toppas av en fullkomligt galen strömbudget på 450 W, vilket ska låta grafikkretsens klockfrekvenser sträcka på sig och slå det gamla flaggskeppet Geforce RTX 3090 på fingrarna.