egs-alanwake2-remedyentertainment-g1a-07-1920x1080-1758ef0edb57.jpg

För att komplettera våra rastrerade tester undersöker vi även hur grafikkorten hanterar hårdvaruaccelererad ray tracing. I denna upplaga av testsviten har vi ett större urval av spel med ray tracing inbyggt. Den sträcker sig från relativt enkel och lättdriven, såsom i Resident Evil 4, till mycket tungdriven i Black Myth Wukong.

Intel har med Xe2 visat att man tar ray tracing på allvar, och visst ser vi att man gjort stora framsteg denna generation - precis som AMD. Problemet är att kortet är en instegsmodell, vilket gör det mer eller mindre menlöst att ha med som funktion. I en värld av Lamborghini Murcielagos har Intel fördubblat hastigheten på sin lådbil.

Men onekligen finns ändå prestandahoppet där. I flera titlar ser vi att man bättrat på resultatet mot Arc A750 med 50 procent, 100 procent - eller mer! I spel med lättare inslag av ray tracing, såsom F1 24 eller Resident Evil 4, kommer man utan vidare få en spelbar upplevelse med funktionen påslagen. Detta innan man ens har laborerat med grafikinställningar eller uppskalning.

Den skarpsynte noterar att det åttonde spelet, Cyberpunk 2077 lyser med sin frånvaro. Trots idoga försök med flera olika drivrutiner hårdlåstes datorn konsekvent. Här märks det att Intel är nya i gemet, och har en del arbete (och samarbeten) framför sig.