Användning och tester

Menynavigering

För att slå på Iriver T60 håller man in play/stop-knappen i några sekunder. Man möts då av följande huvudmeny:

Som beskrivits tidigare i recensionen sköts nästan all navigering med spaken. I exemplet ovan byter man menyval genom att trycka spaken åt vänster eller höger. För att välja ska man trycka spaken rakt inåt. Kan tyckas löjligt att erkänna, men att göra detta är svårt innan man vant sig. Det är väldigt lätt hänt att man råkar trycka i någon av riktningarna (upp, ner, vänster, höger) istället för rakt inåt.

Turligt nog behöver man inte trycka rakt inåt så ofta. I musikuppspelningsläget så byter man låt med vänster och höger och volym genom att trycka uppåt och neråt, som väntat. Trycker man spaken rakt neråt kommer man till ”browser”-läget och kan välja filnamn direkt utan att gå igenom varje låt för sig. Iriver T60 klarar utan problem joggningstestet: det är inga problem att byta låt eller ändra volym trots att spelaren ligger i fickan och man springer.

Iriver T60 har logiska menyer, men spaken är osmidig att använda.

Musikuppspelning

Den viktigaste funktionen hos en mp3-spelare är givetvis att spela upp musik. Iriver T60 stödjer mp3, ogg vorbis och wma. Däremot stödjer den inte aac eller flac. Iriver T60 stödjer även spellistor. Dessvärre är det inte vanliga spellistformat som m3u eller pls som T60 läser utan ett binärt format som skapas i programmet Iriver Plus 3 som följer med mp3-spelaren. Det här är dock inte ett sådant stort problem eftersom man istället kan välja att spela upp mappar. Effekten blir dock inte samma eftersom T60 kommer att spela upp låtar från andra mappar efter den sista låten i den nuvarande mappen, istället för att börja om från början.

En uppspelningsfunktion som saknas är ”gapless playback”, alltså möjlighet att spela upp två filer i rad utan någon som helst paus mellan. Jag provade att kapa en låt i mitten och det blir en tydlig paus på någon bråkdels sekund.

Iriver T60 stödjer volymändringar i steg från 0 till 40. Beroende på låt börjar volymen bli hög mellan 10 och 15, så även personer med nedsatt hörsel eller personer som gillar väldigt hög volym kommer att kunna använda den här mp3-spelaren.

Ljudkvaliteten då? Här överraskar Iriver T60. Ljudet är väldigt bra i hela frekvensomfånget och lider varken av märkbart brus eller den karakteristiska metalliska diskanten som många mp3-spelare har. Ljudet kan dessutom konfigureras med en inbyggd equalizer ifall man inte är nöjd med det.

Radio

Den inbyggda radion tar emot fm-sändningar mellan 87,5 MHz till 108 MHz. Hörlurssladden ska enligt specifikationerna användas som antenn men detta fungerar inte alls bra utan det är mest mp3-spelaren själv som tar emot sändningarna. Detta märks tydligt då brusiga sändningar kan bli tydliga genom att lyfta upp mp3-spelaren till positioner där det tidigare var hörlurssladd.

Batteritid

Enligt Irivers specifikationer ska T60 klara av 19 timmars speltid på volym 20. Det här är väldigt hög volym så för att testa batteritiden valde vi en mer rimlig ljudnivå på 10 istället. Med det medföljande batteriet fick vi en speltid på under 12 timmar, långt under specifikationerna. För att verifiera resultatet provade vi ett vanligt uppladdningsbart batteri. Först laddades batteriet, sedan ställde vi in batteritypen till ”rechargeable” under settingsmenyn. Här blev speltiden 10 timmar. Resultatet verifierades ytterliggare en gång fast med ett kraftfullare batteri, som gav resultatet 12 timmar.

Överföringshastighet

Att ladda över 100 megabyte filer till mp3-spelaren tar 32 sekunder. Detta blir ungefär en låt per två sekunder om man antar att låten är något över 6 megabyte stor.