SLI-prestanda och effektförbrukning

Eftersom det kan finnas skillnader i optimering på de olika moderkorten för SLI, det vill säga när två Nvidia-grafikkort är sammankopplade, testade vi detta i Futuremarks 3dmark06.

Tre av SLI-moderkorten presterar likvärdigt med 2 x 8800 GTS (320 MB), men Foxconn hamnar märkbart efter.

Fler och fler konsumenter vill veta hur stor elförbrukning produkter har och förutom den ekonomiska sidan, främst elpriser, påverkar detta även hur mycket värme som måste utstrålas från kylflänsen på moderkorten.

Värdena för elförbrukningen fick vi fram tack vare en el-energimätare och 3dmark06 siffrorna som anges är det högsta som uppmättes under ett vanligt test med standardinställningarna. Viloläge är med enbart Windows XP igång.

Det finns en stor förlorare och en stor vinnare i vårt test när det gäller effektförbrukning (W). Asus Striker Extreme är det moderkort förbrukar märkbart mer än de övriga, medan DFI ICFX3200-T2R/G förbrukar minst av alla.

Vi blev inte så förvånade att det var moderkortet med ATI-kretsen som fick bäst resultat (lägst förbrukning). Det känns svårare att förklara resultaten med Asus Extreme Striker. Kortet har visserligen utrustats med en lcd-display men det kan även vara vilka spänningar som används. Alla inställningar var standard enligt respektive bios förutom minnespänningen som ställdes in till samma värde på alla moderkort (2,1 V eller så nära det värdet som möjligt). Ifall man överklockar är det dock möjligt att fördelningen ser annorlunda ut.