AOC Agon AG322QC4

ALNG1273.jpg

Egenskap

Värde

Skärmstorlek

31,5 tum

Paneltyp

Vertical Alignment (VA)

Bildförhållande

16:9

Upplösning

2560 × 1440 pixlar

Pixeltäthet

93 PPI

Uppdateringsfrekvens

144 Hz

Funktioner

AMD Freesync 2
VESA DisplayHDR 400
Högtalare

Anslutningar

2 × Displayport
2 × HDMI
1 × VGA
2 × USB 3.0
Hörlurs- och mikrofonjack

Krökning

1800R

Fäste för stativ

100 × 100 mm

Det första intrycket som uppenbarar sig vid uppackning av AG3222QC4 är att den är stor. Normalt står det tre stycken 27-tumsskärmar på mitt skrivbord, och AOC:s skapelse är med sina 31,5 tum en rejäl pjäs i jämförelse. Jag tror att de flesta skulle hålla med mig på den punkten.

ALNG1265.jpg

Rent specifikationsmässigt är skärmen tämligen fullspäckad. Den välvda VA-panelen levererar 2560 × 1440 pixlar i 144 Hz och ett kontrastförhållande på 3000:1. Adaptiv uppdateringsfrekvens med AMD Freesync 2 eliminerar störande tearing utan att för den skull förstöra flytet som traditionell V-sync gör.

Agon AG322QC4 står på en fot som jag måste säga är betydligt sobrare än på många andra skärmar riktade mot samma målgrupp. Foten tillåter att skärmen vrids i sidled (panorering), lutas i olika vinklar (tilt) och justeras i höjdled. Det går inte att vrida skärmen till porträttläge.

ALNG1276.jpg

Foten skruvas snabbt ihop och monteras på skärmen med fyra medföljande skruvar. Den som vill montera skärmen på ett annat stativ kan enkelt göra det, tack vare kompatibilitet med VESA-fästen i storleken 100 × 100 mm. Högst upp finns vad jag uppfattar som ett bärhandtag, vilket verkar rimligt inte minst med tanke på skärmens storlek.

ALNG1271.jpg
ALNG1274.jpg

Skärmen som helhet gör ingen hemlighet av vad den är avsedd för, med upplysta färgade strimmor såväl längs underkanten som på baksidan. Dessa går som tur är att stänga av i skärmens meny. Den fula röda Agon-logotypen på framsidan går däremot inte att bli av med. Den lyser förvisso inte, men den är enligt mig ful ändå.

En för målgruppen praktisk, om än numera inte särskilt överraskande, detalj är den lilla pinne som kan fällas ut högst upp till höger och agera hängare för hörlurar. Jag tycker dock att den kunde ha haft en upphöjning längst ut för att minska risken att lurarna faller av.

ALNG1292.jpg

När det kommer till anslutningar går det inte att bli besviken. Två Displayport, två HDMI och en VGA finns att tillgå för anslutning av bildkällor. Vidare finns två USB Type‑A samt mikrofon- och hörlursuttag. De sistnämnda väcker faktiskt för en gångs skull min nyfikenhet, då de ser ut att kunna anslutas till datorns analoga ljudutgångar via förlängningskablar.

Specifikationerna anger "2 × HDMI 2.0", men som vanligt framgår det inte vad detta är tänkt att betyda. Exempelvis går det inte att veta om HDMI-anslutningarna klarar hög uppdateringsfrekvens eller om de är strypta till 60 Hz utan att prova. Redaktionens skärmexpert Thomas Ytterberg har länge tjatat om detta, och dylika specifikationer är lika mycket snömos nu som för två år sedan.

Så hur vet du vad som gäller när det står ”HDMI 2.0” på en produkt? Klarar den 600 MHz pixelklocka eller endast 300 MHz? Svaret är att det vet du inte. Därför fortsätter tjatet om att fråga efter funktion, inte efter version.

Slutligen utlovar AOC större dynamiskt omfång och rikare färger tack vare HDR. Skärmen är dock bara certifierad enligt VESA DisplayHDR 400 och AOC anger själva en "typisk" luminans om måttliga 400 candela per kvadratmeter (400 nits), vilket innebär att panelen i praktiken bör sakna alla möjligheter att göra något vidare intressant med en HDR-signal.